Τηλεφώνημα Τσίπρα σε Ζάεφ μετά τις προκλητικές δηλώσεις για «Μακεδονική» γλώσσα

Τηλεφώνημα Τσίπρα σε Ζάεφ μετά τις προκλητικές δηλώσεις για «Μακεδονική» γλώσσα

Επιστολή στο Μάθιου Νίμιτς θα αποστείλει η κυβέρνηση προκειμένου να διαμαρτυρηθεί τις επόμενες ώρες.

Μέσα στην επιστολή θα αναφέρεται η ενόχληση της ελληνικής πλευράς για τις δηλώσεις του Ζόραν Ζαεφ καθώς διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν βοηθούν να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών στην Ελλάδα. Δεν αποκλείεται μέσα στην ημέρα να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα στον Ζόραν Ζάεφ αναφέροντας ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της συμφωνίας των Πρεσπών. Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, ο Προκόπης Παυλόπουλος διεμήνυσε ξεκάθαρα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως σημείωσε, «μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».

Πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν ότι από την πλευρά του Ποταμιού ζητούνται εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να ισχύσει τίποτα από αυτά που λέει ο Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να υπερψηφίσουν την συμφωνία. Ωστόσο κορυφαίοι παράγοντες του ποταμιού έλεγαν στο newsit.gr ότι μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει αλλάξει από την στάση που έχει δηλώσει ότι θα κρατήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης διαχρονικά για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι απαντώντας σε παρατήρηση του βουλευτή του VMRO-DPMNE, Τράιτσο Ντίμκοφ, ότι με την αλλαγή του ονόματος σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους “Μακεδόνες” στις γειτονικές χώρες, αυτά που είπε ο Ζόραν Ζάεφ είναι εξοργιστικά. «Η χώρα παραμένει, φυσικά, η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών. Και όσον αφορά τους “Μακεδόνες” στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, γι’ αυτούς, ειδικά για το Αιγαίο, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια- από την ανεξαρτησία της ‘Μακεδονίας’ και ότι με αυτήν τη συμφωνία ενδέχεται ( υπάρχει η πιθανότητα) η μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα».

newsit.gr