Έκτακτο: Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα

Έκτακτο: Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε σε ειδική συνεδρίαση την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού.

 

Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.

Όπω προβλέπεται από τη συμφωνία, πλέον η Ελλάδα πρέπει να ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ και να ενημερώσει τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι υποστηρίζει την πρόσκληση της Συμμαχίας για ένταξη της ΠΓΔΜ στους κόλπους της.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις 25 και 26 Ιουνίου και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Ιουνίου.

Πλέον, η συμφωνία θα αποσταλεί στον Σκοπιανό πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος έχει περιθώριο επτά ημερών να την υπογράψει. Αν ο Ιβανόφ ασκήσει βέτο (όπως είναι το πιθανότερο), η συμφωνία θα επιστρέψει στη Βουλή και πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών (61 ψήφοι). Στη συνέχεια θα αποσταλεί και πάλι στον πρόεδρο των Σκοπίων, ο οποίος πλέον θα έχει την υποχρέωση, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, να την υπογράψει.     

Πηγή: iefimerida.gr 
Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.