''Εμφύλιος'' Ιβάνοφ – Ζάεφ για το Σκοπιανό

''Εμφύλιος'' Ιβάνοφ – Ζάεφ για το Σκοπιανό

«Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό δεν μπορεί να λυθεί τηλεφωνικά και δεν είναι δυνατό να το χειριστεί κάποιος ως προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών» τονίζει ανακοίνωση απο το Γραφείο του Προέδρου της πΓΔΜ, Γ. Ιβάνοφ, απαντώντας στις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ στον τηλεοπτικό σταθμό Telma, το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας είπε μεταξύ άλλων ότι η απόρριψη της συμφωνίας για το ονοματολογικό σε δημοψήφισμα θα έχει ως συνέπεια την επιστροφή στην απογοήτευση, στον ριζοσπαστισμό, στον ψευτοπατριωτισμό και στον εθνικισμό, σημειώνοντας ότι ότι η πιθανή απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές της «Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’» για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Σχολιάζοντας ακριβώς αυτή τη δήλωση, από το γραφείο του Σκοπιανού Προέδρου ανέφεραν ότι «είναι μια απέλπιδα προσπάθεια χειραγώγησης του κοινού και υποκίνησης των «Μακεδόνων» πολιτών μετά από πιθανή ψηφοφορία με δημοψήφισμα».

«Οι στρατηγικές δεσμεύσεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ είναι σαφώς καθορισμένες και δεν μπορούν να μεταβληθούν. Η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος (σ.σ.: «Δημοκρατία της Μακεδονίας») και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας δεν στρέφονται καθόλου κατά της ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ», τονίζει η ανακοίνωση απο την Προεδρία της πΓΔΜ.

«Αυτή η ιστορική ευκαιρία προσφέρει μόνο καλές προοπτικές για την πΓΔΜ, ενισχύει την ταυτότητα, και καθιστά την χώρα ισότιμο παράγοντα με όλες τις χώρες και αυτά είναι σπουδαία πράγματα. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα το καταλάβουν αυτό…» είπε ο κ. Ζάεφ, με την πλευρά του κ. Ιβάνοφ να κάνει λόγο για εικασίες, την ώρα που οι δρόμοι των Σκοπίων έχουν γεμίσει με αφίσες που χαρακτηρίζουν "προδότη" τον Ζόραν Ζάεφ.

Απαντώντας, δε, στην έκκληση του Ζάεφ η συμφωνία να υποστηριχθεί από όλους τους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, ο κ. Ιβάνοφ σχολίασε ότι για μια τέτοια συμφωνία «απαιτείται ευρεία εθνική συναίνεση, ώστε να εξευρεθεί λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια του «μακεδονικού» λαού»

Την Τρίτη, ο Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε νέα έκκληση στον Πρόεδρο της πΓΔΜ να δείξει πνεύμα συνεργασίας και να συμβάλλει ώστε οι πολίτες της χώρας να εμπεδώσουν τι θα τους ζητηθεί να επιλέξουν με το δημοψήφισμα. Φαίνεται πώς ότι οι θέσεις του Προέδρου της χώρας εξηγούν την ελαφρώς πιό συγκρατημένη σήμερα στάση του Ζόραν Ζάεφ, η οποία προκάλεσε και την μετάθεση κατά πολλές ώρες της δεύτερης επικοινωνίας του με τον Αλέξη Τσίπρα.

ant1news.gr

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.