Νέα δημοσκόπηση: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τη Novartis - Ποια κόμματα ψηφίζουν

Νέα δημοσκόπηση: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τη Novartis - Ποια κόμματα ψηφίζουν

Η πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση της Pulse RC για την εφημερίδα «Δημοκρατία» παρουσιάζει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Η δημοσκόπηση ξεκίνησε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Βουλή σχετικά με την υπόθεση Novartis.

 Και όπως είναι λογικό, το ζήτημα αυτό κυριαρχεί. Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Οι επτά στους δέκα παρακολούθησαν την σχετική συζήτηση ή έχουν άποψη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μόνο το 5% επιλέγει ως καλύτερο το να διατηρηθεί ως έχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών: 39% απαντά «να αλλάξει» και 34% «να καταργηθεί». Αντιθέτως, μόνο το 11% επιλέγει ως καλύτερο το να καταργηθούν οι διατάξεις περί προστατευόμενων μαρτύρων: 31% απαντά «να αλλάξουν» και άλλοι τόσοι «να διατηρηθούν ως έχουν».
 Τι απαντούν στην δημοσκόπηση για την προανακριτική της Novartis

Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν την σχετική συζήτηση ή έχουν άποψη για το θέμα…

– Η συντριπτική πλειονότητα εκτιμά ότι είναι σκάνδαλο. «Σίγουρα» και «μάλλον» απάντησε το 81%. Οι… κατά πολύ περισσότεροι, επιπλέον, συμφωνούν με την σύσταση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης που ψηφίστηκε στη Βουλή για την διερεύνηση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα για την Novartis. «Σίγουρα» και «μάλλον» απάντησε το 78%.

– Μοιράζονται την ίδια ώρα οι απόψεις για το αν αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ελλάδα από την Μεταπολίτευση. Οι μισοί (51%0 απαντούν αρνητικά και ένα 46% θετικά. Το 3% δεν έχει άποψη ή δεν απαντά.

Τι συμβαίνει με την πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερά πρώτη. Ωστόσο η συγκεκριμένη δημοσκόπηση αποτυπώνει μείωση της διαφοράς της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας (σ.σ. τέλος Ιανουαρίου).

Μιλάμε για μια επιστροφή τα «προ συλαλλητηρίων» επίπεδα. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ευδιάκριτη άνοδο (22% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή) και της ΝΔ μικρή κάμψη (31,5% στην πρόθεση ψήψου με αναγωγή). Αντίστροφη πορεία από αυτήν που είχε καταγράψει η εταιρεία τον Ιανουάριο, δηλαδή στην «κορύφωση» του Σκοπιανού. Μικρή κάμψη καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής (Δημοκρατική ΣΥμπαράταξη και Ποτάμι) και ως εκ τούτου μοιράζεται, εκ νέου, την τρίτη θέση με την Χρυσή Αυγή (8,5% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή και για τα δύο κόμματα).

Αναλυτικά τα ποσοστά που δίνει η δημοσκόπηση στα κόμματα με αναγωγή επί των εγκύρων:

ΝΔ 31,5%
Σύριζα 22%
Κίνημα Αλλαγής 8,5%
Χρυσή Αυγή 8,5%
ΚΚΕ 6%
ΑΝΕΛ 2%
Ένωση Κεντρώων 2%