Στο εδώλιο ξανά σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος (ΦΩΤΟ)

Η μεγάλη υπόθεση για τις «μίζες» των εξοπλιστικών προγραμμάτων βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, αφού σήμερα εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό, με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο

και τους δεκαέξι συγκατηγορουμένους του, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Στις 9:15 έφτασε στο Εφετείο ο Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος με χειροπέδες στα χέρια κρατούσε μια μαύρη τσάντα και κοίταζε ψηλά τους φωτογράφους και τους καμεραμάν. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει έρθει η Βίκη Σταμάτη και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον δεν θα έρθει.Ο πρώην υπουργός θα καθίσει στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προκειμένου να δικαστεί για την υπόθεση διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος από την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων. Πρόκειται για τη δίκη του άλλοτε κραταιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ σε δεύτερο βαθμό, η οποία προσδιορίστηκε περίπου έναν χρόνο μετά την αυλαία στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
Μαζί με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, στον οποίο είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό κάθειρξη 20 ετών, στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, στις οποίες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε επιβάλει κάθειρξη 12 ετών. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η Βίκυ Σταμάτη όσο και η Αρετή Τσοχατζοπούλου οδηγήθηκαν στη φυλακή σε έκτιση της ποινής τους, ενώ από την έκδοση της πρωτόδικης δικαστικής ετυμηγορίας μέχρι και σήμερα έχουν απορριφθεί όλα τους τα αιτήματα για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους.
Στον Άκη Τσοχατζόπουλο το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε εξαντλήσει την αυστηρότητα του. Το δικαστήριο του επέβαλλε την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Ο πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ' εξακολούθηση, από κοινού και κατά μόνας (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ επάγγελμα, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε ούτε στους άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση που κρίθηκαν ένοχοι, με εξαίρεση τον ξάδερφο του πρώην υπουργού, Νίκο Ζήγρα, στον οποίο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Ο Νίκος Ζήγρας με τις καταθέσεις του τόσο στο στάδιο της ανάκρισης όσο και στο ακροατήριο είχε κατονομάσει τον πρώην υπουργό όπως και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση ως τους «πρωταγωνιστές» στο πάρτι των εκατομμυρίων με τις χρυσές μίζες.Συγκεκριμένα, με την απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε στους υπόλοιπους συγκατηγορούμενους του Άκη Τσοχατζόπουλου τις ακόλουθες ποινές:

– Στον Αστέριο Οικονομίδη, 12 χρόνια
– Στην Φρόσω Λαμπροπούλου, 13 χρόνια
– Στον Νίκο Ζήγρα, 6 χρόνια
– Στον Γιώργο Σαχπατζίδη, 13 χρόνια
– Στον Γιάννη Σμπώκο, 16 χρόνια
– Στην Μαρία Ταλλίτα Τσεκούρα, 10 χρόνια
– Στον Νίκο Γεωργουλάκη, 10 χρόνια
– Στον Γιώργο Κωνσταντάτο, 10 χρόνια
– Στον Οράτιο Μελά, 10 χρόνια
– Στον Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, 10 χρόνια

Ακόμα:
– Στον Παναγιώτη Σταμάτη, 6 χρόνια
– Στην Γκούντρουν Μολντενάουερ, 6 χρόνια
– Στον Φώτη Αρβανίτη, 6 χρόνια
– Στον Νίκο Καρατζά, 6 χρόνια

Αντίθετα, αθώοι κρίθηκαν ο δικηγόρος Σπύρος Χατζηνικολάου και ο επιχειρηματίας Παντελής Ζαχαριάδης.

Από το σύνολο των προσώπων που καταδικάστηκαν για την υπόθεση αυτή στη φυλακή βρίσκονται (ήδη, τότε, προσωρινά κρατούμενοι), οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Φρόσω Λαμπροπούλου, Γιώργος Σαχπατζίδης, Βίκυ Σταμάτη, Γιάννης Σμπώκος και Αρετή Τσοχατζοπούλου. Και αυτό διότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους.

protothema.gr