Μπλόκο κομμάτων και πολιτικών στο facebook

Μπλόκο κομμάτων και πολιτικών στο facebook

 Πλήρη έλεγχο της Facebook και τη λήψη νέων μέτρων κατά της ανάμειξης σε εκλογές ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή το σκάνδαλο της Facebook-Cambridge Analytica.

 

Σε ψήφισμά του που ενέκρινε την Πέμπτη, το ΕΚ παροτρύνει την Facebook να επιτρέψει στους φορείς της ΕΕ να διενεργήσουν πλήρη έλεγχο για την αξιολόγηση της προστασίας και της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με την παράτυπη απόκτηση και χρήση προσωπικών δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η Facebook δεν παραβίασε μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών της ΕΕ, «αλλά παραβίασε και το δίκαιο της ΕΕ». Συστήνουν στη Facebook να κάνει αλλαγές στην πλατφόρμα της για να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Μέτρα κατά της χειραγώγησης εκλογώνΤο ΕΚ σημειώνει ότι τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Cambridge Analytica ενδέχεται να είχαν χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς τόσο στο δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, όσο και στη στόχευση ψηφοφόρων στις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016.

Υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της καταπολέμησης κάθε προσπάθειας χειραγώγησης των εκλογών στην ΕΕ και την προσαρμογή των εκλογικών νόμων ώστε να ανταποκρίνονται στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Προκειμένου να αποφευχθεί ανάμειξη σε εκλογές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ΕΚ προτείνει:

Την εφαρμογή συμβατικών «εκτός διαδικτύου» εκλογικών διασφαλίσεων στο διαδίκτυο, δηλαδή κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια και τα όρια δαπανών, την τήρηση των περιόδων παύσης των συζητήσεων και την ίση μεταχείριση των υποψηφίων.

dikaiologitika.gr

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.