''Καλπάζουν'' μαζί με τον κορωνοϊό και οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα

''Καλπάζουν'' μαζί με τον κορωνοϊό και οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα

Το παράδοξο φαινόμενο να ανεβαίνουν, και μάλιστα σημαντικά, οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων μέσα στην καραντίνα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα κατέγραψαν τα στοιχεία σχετικής μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Την ανοδική αυτή τάση είχαν ήδη επισημάνει παράγοντες της αγοράς ακινήτων το τελευταίο διάστημα, αλλά τα στοιχεία της ΤτΕ ήρθαν να την επιβεβαιώσουν με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς θεωρούν ότι η καραντίνα και γενικότερα οι περιορισμοί λόγω πανδημίας οδηγούν πολλούς στο να προτιμούν να «επενδύσουν» ξανά στο σπίτι τους, καθώς έχουν μεγάλη ανασφάλεια για το αν και πότε θα επανέλθει η προ κορωνοϊού καθημερινότητα.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις τράπεζες, εκτιμάται ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 4,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2020 η αντίστοιχη αύξηση διαμορφώθηκε στο 6,6%, ενώ για το σύνολο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,2%.

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν 5,4% για τα «νέα» διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 3,2% για τα «παλαιά», δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2020 σημειώθηκε αύξηση των τιμών των «νέων» διαμερισμάτων κατά 7,7%, ενώ οι τιμές των «παλαιών» διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 6,0% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Για το σύνολο του 2019, οι τιμές για τα «νέα» και τα «παλαιά» διαμερίσματα αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,7% και 6,9% αντίστοιχα.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν 6,8% στην Αθήνα, 4,2% στη Θεσσαλονίκη, 0,8% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 2,0% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 4,8% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2020 η αντίστοιχη αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις αστικές περιοχές ήταν 7,0%, ενώ για το σύνολο του 2019 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 7,4%.

aftodioikisi.gr