Πώς θα γίνουν οι ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων - Τα δύο σενάρια

Πώς θα γίνουν οι ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων - Τα δύο σενάρια

Eλαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιες από τις λύσεις που εξετάζονται για τη στήριξη των φορολογουμένων οι οποίοι εισπράττουν το 60% των μισθωμάτων να εφαρμοστούν φέτος.

Σύμφωνα με το Star.gr, τα δύο σενάρια, που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι των συζητήσεων για τη φορολογική ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων, προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Να μη φορολογηθούν τα μειωμένα ενοίκια που θα εισπράξουν φέτος οι φορολογούμενοι, μέτρο το οποίο θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2021. Δηλαδή από το συνολικό εισόδημα από ακίνητα που θα εμφανίσουν οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις του επόμενου έτους θα αφαιρεθούν τα μισθώματα που θα έχουν εισπραχθεί μειωμένα κατά 40% κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος μισθώνει ακίνητο σε επιχείρηση η οποία κατέβασε ρολά με κρατική εντολή και το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ θα εισπράξει για το διάστημα Μαρτίου - Μαΐου ενοίκια ύψους 1.800 ευρώ (3.000 - 40%=1.800 ευρώ). Το ποσό των 1.800 ευρώ δεν θα συνυπολογιστεί στο συνολικό εισόδημα από ακίνητα που θα δηλώσει ο φορολογούμενος και δεν θα φορολογηθεί με αποτέλεσμα να κληθεί να πληρώσει μικρότερο φόρο. Ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί για το ποσό των ενοικίων που θα εισπράξει τους υπόλοιπους μήνες. 

2. Για την άμεση ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εξετάζεται ο διπλασιασμός της έκπτωσης του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων χωρίς δικαιολογητικά από 5% σε 10%, ενώ δεν αποκλείεται και μια έκπτωση στον φετινό ΕΝΦΙΑ για όσους ιδιοκτήτες επλήγησαν από τη μείωση των μισθωμάτων και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο.

Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή δόθηκε το δικαίωμα μείωσης του ενοικίου επαγγελματικής εγκατάστασης κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για τους εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας δόθηκε το ίδιο δικαίωμα για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για τις επιχειρήσεις σε πληττόμενους ΚΑΔ δόθηκε το δικαίωμα μείωσης του ενοικίου για τον Απρίλιο και τον Μάιο. Το ίδιο δικαίωμα δόθηκε και στους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και πληρώνουν ενοίκιο για τα εξαρτώμενα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους.