Σε αυτά τα  προϊόντα μειώθηκε στο 6% ο ΦΠΑ

Σε αυτά τα προϊόντα μειώθηκε στο 6% ο ΦΠΑ

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει συνεχώς μέτρα σε μια προσπάθεια να κρατηθεί η οικονομία της χώρας, αλλά και των νοικοκυριών, στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι και η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 24% στο 6% για τα προϊόντα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Η λίστα με τα προϊόντα κατά του κορωνοϊού με 6% ΦΠΑ


Μάσκες προστασίας και γάντια για την ιατρική (για την προστασία από ιούς και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών-νοσοκομειακή και ιδιωτική χρήση). Προσοχή οι μάσκες και τα γάντια για οικιακές εργασίες, επαγγελματικές χρήσεις, βιομηχανικές χρήσεις παραμένουν στο ΦΠΑ.
Σαπούνια προσωπικού καθαρισμού και υγιεινής κάθε τύπου, είτε σε στέρεη μορφή είτε σε υγρή
Απολυμαντικά σαπούνια
Σαπούνια γλυκερίνης
Σαπούνια για ιατρικές χρήσεις
Σαπούνια σε άλλες μορφές, όπως σε μορφή κόκκων ή σκόνες
Χαρτί, βάτες, πιλήματα, και μη υφασμένα υφάσματα, εμποτισμένα, επιχρισμένα ή καλυμμένα με σαπούνι ή απορρυπαντικά
Προϊόντα και παρασκευάσματα οργανικά που ενεργούν πάνω στην επιφανειακή τάση που προορίζονται για το πλύσιμο του δέρματος, με μορφή υγρού ή κρέμας, συσκευασμένα για τη λιανική πώληση.
Αποστειρωμένα υγρά μαντηλάκια χωρίς αλκοόλη
Εμποτισμένα με απιονισμένο νερό που περιέχουν απορρυπαντικό και άλλες καθαριστικές ουσίες
Οργανικά παρασκευάσματα που ενεργούν πάνω στην επιφανειακή τάση που προορίζονται για το πλύσιμο του δέρματος, με μορφή υγρού ή κρέμας, που δεν είναι συσκευασμένα για τη λιανική πώληση.
Παρασκευάσματα τύπου χλωρίνης (Προσοχή τα προϊόντα καθαρισμού επιφανειών και πατωμάτων, απορρυπαντικά και άλλα παρασκευάσματα καθαρισμού ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων και σκευών κουζίνας, παραμένουν σε ΦΠΑ 24%).
Αντισηπτικά όπως υδατικά διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την αναστολή της μικροβιακής ανάπτυξης σε υγρά , υδατικά διαλύματα γνωστά και ως εμπορική χλωρίνη που χρησιμοποιούνται, για την απολύμανση χώρων ή την απολύμανση του νερού από μικροβιακούς παράγοντες, υδατικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται στην ιατρική ως αντισηπτικά προϊόντα, αλκοολικά διαλύματα για την απολύμανση των χεριών που περιέχουν γλυκερίνη ή και άλλες ουσίες.
Μαντηλάκια με αλκοόλη που έχουν αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες.
Αλκοολούχες λοσιόν
Απολυμαντικά προϊόντα για τον καθαρισμό των χώρων των νοσοκομείων ή των ιατρικών εργαλείων.