Ενοικίαση σπιτιού: 5 σημεία «κλειδιά» για να αποφύγετε τη λανθασμένη επιλογή

Ενοικίαση σπιτιού: 5 σημεία «κλειδιά» για να αποφύγετε τη λανθασμένη επιλογή

Είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο ότι το τελευταίο διάστημα

το να βρει κάποιος να νοικιάσει αξιοπρεπές σπίτι στην Αθήνα ισοδυναμεί με «άθλο».

Αποτέλεσμα είναι όσοι ψάχνουν σήμερα για κατοικία να έχουν τεράστιο το άγχος καθώς η άνθηση του airbnb, σε συνδυασμό με τις αγορές από πολίτες τρίτων χωρών που «χτυπάνε» ακίνητα στο κέντρο, έχουν κάνει πολύ δύσκολη την αναζήτηση στέγης. 

Πάμε να δούμε πέντε πράγματα που πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό πριν πάρουμε την κρίσιμη απόφαση να νοικιάσουμε σπίτι.

1. Να είναι φωτεινό

Βασικός παράγοντας για την ψυχολογία μας είναι το σπίτι που μένουμε, ο χώρος που περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας, να είναι φωτεινό.

Οι οικίες που ποτέ δεν απολαμβάνουν το φως του ηλίου είναι αποδεδειγμένο ότι συμβάλλουν στην κατάπτωση του ατόμου και σε αύξηση στα επίπεδα κατάθλιψης.

Ο επαρκής φυσικός φωτισμός και οι μπαλκονόπορτες που επιτρέπουν τον αερισμό του διαμερίσματος είναι αρκετά σημαντικοί παράγοντες οικιακής «ευζωίας» και υγιεινής επίσης.

2. Κοινόχρηστα

Είναι σημαντικό να ρωτήσετε για τα κοινόχρηστα, το μέσο όρο τιμής για κάθε μήνα, καθώς είναι μη αμελητέο κόστος για το μηνιαίο προϋπολογισμό.

Ενδείκνυται μάλιστα να ζητήσετε να δείτε οι ίδιοι τα κοινόχρηστα των προηγούμενων μηνών.

3. Είδος Θέρμανσης

Είναι κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση; Πετρέλαιο ή Φυσικό αέριο; Υπάρχει κλιματιστικό ή κάποια άλλη πηγή θερμότητας στο σπίτι.

Σε περίπτωση αυτόνομης θέρμανσης, ο κάθε ένοικος αποφασίζει μόνος του εάν προτιμάει να κάνει οικονομία και να μην ανοίγει το καλοριφέρ, ενώ στην κεντρική είναι προκαθορισμένες οι ώρες που θα χρησιμοποιείται.

4. Διάρκεια συμβολαίου

Είναι προτιμότερο να έχει μικρή διάρκεια το συμβόλαιο ώστε να μην δεσμεύεστε για πολύ καιρό. Όταν λήξει το συμβόλαιο, εφόσον είναι σύμφωνοι ιδιοκτήτης και ενοικιαστής, γίνεται ανανέωσή του.

Ελέγξτε όμως το αρχικό σας συμβόλαιο πριν το υπογράψετε για να δείτε τυχόν όρους όπως οι αυξήσεις σε περίπτωση ανανέωσης.

Παράλληλα, σημαντικό είναι να κατανοεί κανείς απόλυτα όλους τους όρους που υπογράφει.

5. Εγγύηση

Συνήθως ο ενοικιαστής πριν νοικιάσει το σπίτι οφείλει να καταβάλει στον ιδιοκτήτη εγγύηση ενός ή δύο ενοικίων, για περίπτωση ζημιών και επιδιορθώσεων μετά τη λήξη της διαμονής.

Είναι σημαντικό να καταστήσετε σαφές αν αυτή η εγγύηση θα συμψηφιστεί με το τελευταίο ενοίκιο πριν φύγετε και πώς ορίζει ο ιδιοκτήτης τις ενδεχόμενες φθορές που θα τον οδηγήσουν στο να ζητήσει την εγγύηση.

πηγή topontiki.gr