Σε αυτόν τον τομέα επενδύουν πλέον οι επιχειρήσεις

Σε αυτόν τον τομέα επενδύουν πλέον οι επιχειρήσεις

Σημαντικό κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη καθώς οι υπεύθυνες επιχειρήσεις επιδεικνύουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις και επιπλέον ανακάμπτουν γρηγορότερα από την κρίση.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, από τις εργασίες ημερίδας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης CRI με θέμα «Responsible Businessin Europe -maximizing the impact of your strategy». Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Δημήτρης Μαύρος ανέφερε ότι η προσήλωση των επιχειρήσεων στη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης και η ένταξη σε αυτή των πολιτικών και πρακτικών της ΕΚΕ αποδεικνύεται απολύτως αναγκαία ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Η εταιρική ευθύνη συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής απόδοσης των επιχειρήσεων και τις βοηθά να αντιμετωπίσουν περιόδους ύφεσης. Αυτό αποτελεί και το πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των υπεύθυνων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον κ. Μαύρο.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Νίκος Αυλώνας τόνισε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια παρά την οικονομική ύφεση, περισσότερες από 50 επιχειρήσεις συμμετείχαν στον θεσμό του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CRI Index), που θεωρείται διεθνώς ένα από τα πιο έγκυρα εργαλεία αξιολόγησης. Ο κ. Αυλώνας παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε 500 εταιρείες οι οποίες αποτελούν το 20% των εταιρειών που εκδίδουν εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη. Συνολικά τα πιο κοινά σημεία σύγκλισης στρατηγικών στόχων των εταιρειών ήταν το κομμάτι της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής απόδοσης, των υπεύθυνων διαδικασιών και τον τρόπο που επιδρούν στην κοινωνία, όπως και το κομμάτι της υπεύθυνης εφοδιαστικής αλυσίδας.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, σύμφωνα τον κ. Αυλώνα, ότι στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις δεν μετράνε την κοινωνική τους επίδραση. Δεν χρησιμοποιούν δηλαδή εργαλεία για να μετρήσουν πώς τα έχουν πάει και ποια είναι η κοινωνικής τους επιρροή.

«Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι ένας τομέας στον οποίο έχει ηγετικό ρόλο η Βρετανία, όχι μόνο στον σχεδιασμό αλλά και στην εφαρμογή και προώθηση των σχετικών δράσεων. Τα θεμέλια αυτού που σήμερα αποκαλούμε ΕΚΕ εντοπίζονται στις πρωτοβουλίες μεγάλων βρετανών επιχειρηματιών τον 18 και 19 αιώνα» αυτό ανέφερε η Κέιτ Σμιθ, πρεσβευτής του Ηνωμένου βασιλείου στην Ελλάδα.Όπως είπε, η έννοια της ΕΚΕ έχει γνωρίσει τεράστια εξέλιξη και πλέον εργοδότες και οργανισμοί καλούνται να ανταποκριθούν σε νέες προκλήσεις τόσο σε ότι αφορά αυτά που οι ίδιοι θέλουν να προσφέρουν αλλά και τις προσδοκίες σε αυτό τον τομέα. «Η βρετανική κυβέρνηση περιγράφει τις πρωτοβουλίες ΕΚΕ ως δράσεις που συμβάλλουν στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη και επιδρούν θετικά και στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.