''Βόμβα'' για τις συντάξεις βάζει το ΣτΕ

''Βόμβα'' για τις συντάξεις βάζει το ΣτΕ

Ρουκέτα που θα βρει στόχο τις συντάξεις ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την κυοφορούμενη απόφασή του, η οποία, κατά τις πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως την περασμένη εβδομάδα, ακυρώνει τα χαράτσια των εισφορών για επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.

 

Η απόφαση προοιωνίζεται μια νέα βάση υπολογισμού εισφορών χαμηλότερων από τις σημερινές, που αυτομάτως θα έχει αντίκτυπο στις συντάξεις.

Δεν θα αλλάξει η ελάχιστη εισφορά, δηλαδή τα 167 ευρώ το μήνα που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα 100 ευρώ το μήνα που δίνουν οι αγρότες, τα 220 ευρώ το μήνα που καταβάλλουν οι μηχανικοί και δικηγόροι και τα 200 ευρώ που πληρώνουν γιατροί και φαρμακοποιοί, αλλά θα επανεξεταστούν οι εισφορές για εισοδήματα από 22.000 έως 70.000 ευρώ, κατά τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο. Το σχέδιο που έρχεται στο προσκήνιο είναι οι φόροι και οι εισφορές να φτάνουν έως το 55% του εισοδήματος, ενώ σήμερα αγγίζουν το 75% λόγω των εξοντωτικών εισφορών που επέβαλε ο νόμος 4387/2016, γνωστός ως «νόμος Κατρούγκαλου».

Το τι θα σημάνει μια μείωση εισφορών το αποκάλυψε ο ίδιος ο Γιώργος Κατρούγκαλος που είχε και την «πατρότητα» των διατάξεων: «Μείωση εισφορών σημαίνει και μείωση συντάξεων και όποιος λέει ότι θα μειώσει τις εισφορές και ταυτόχρονα αποκρύπτει ότι αυτό θα έχει συνέπεια να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι συντάξεις, απλά δεν λέει την αλήθεια», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στο κανάλι Epsilon.

Με τις κυοφορούμενες αλλαγές θα μειωθούν αναπόφευκτα οι εισφορές για τα υψηλά εισοδήματα και μοιραία θα αλλάξει και το μίγμα των μειώσεων στις συντάξεις που καθορίστηκαν μεν με όριο το 18% αλλά είναι αμφίβολο αν θα μείνει σε αυτό το ποσοστό και δεν ανέβει στο 20%, λόγω μείωσης εισφορών και εσόδων.

Η απόφαση, ωστόσο, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Το ΣτΕ, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, θα την «αναμορφώσει» με νέα διάσκεψη της Ολομέλειάς του σύντομα. Στη νέα διάσκεψη θα αποτυπωθεί το πλήρες σκεπτικό, για τις διατάξεις που κρίνονται τελικώς αντισυνταγματικές στις εισφορές των μη μισθωτών, ενώ θα εξεταστεί να μην υπάρξει αναδρομική εφαρμογή της απόφασης.

Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές που πληρώθηκαν και οφείλονται στον ΕΦΚΑ για το 2017 και από 1/1/2018 «τρέχουν» κανονικά μέχρι να εξοφληθούν. Από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ οι εισφορές δεν θα έχουν νομιμοποιητική βάση και θα πρέπει να αλλάξουν.

 enikonomia

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.