Ενημερωτική εκδήλωση για τις χρηματοδοτήσεις διεθνών οργανισμών -Από πού μπορείτε να ενημερώνεστε στη Θεσσαλονίκη

Ενημερωτική εκδήλωση για τις χρηματοδοτήσεις διεθνών οργανισμών -Από πού μπορείτε να ενημερώνεστε στη Θεσσαλονίκη

Οι ευκαιρίες που προσφέρονται από τα προγράμματα και τα έργα που χρηματοδοτούν η Παγκόσμια Τράπεζα, η EBRD και η Παρευξείνια Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στο ΕΒΕΑ, στην Αθήνα, στη διάρκεια του επιχειρηματικού φόρουμ που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Διασύνδεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας και τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Αθήνας (ΕΒΕΑ) και Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 70 Έλληνες επιχειρηματίες και 10 επιχειρηματίες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα και που αφορούν, κυρίως, στην προμήθεια αγαθών, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και την κατασκευή δημοσίων έργων.

Επίσης, ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους της EBRD και της Παρευξείνιας Τράπεζας για τα έργα που χρηματοδοτούν τόσο για προμήθειες και, κυρίως, για συμβουλευτικές υπηρεσίες, όσο και για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια του φόρουμ, οι συνέργειες με τοπικές επιχειρήσεις αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κάποιον διαγωνισμό σε γειτονική χώρα. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η νέα πολιτική της Παγκόσμιας Τράπεζας (WB), η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο, δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για τη συμμετοχή και ελληνικών επιχειρήσεων στα προγράμματα προμηθειών και έργων, που υλοποιούνται από δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, ανά την υφήλιο, με την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων του εν λόγω οργανισμού. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε, ότι η άρση περιορισμών ανοίγει το δρόμο σε ολοένα και περισσότερες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στα προγράμματα της WorldBank.

Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα και σύμβουλος του ΕΒΕΘ, Θεόδωρος Αξυλιθιώτης το νέο πλαίσιο δημιουργεί ακόμη πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων στα προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ενώ μέχρι πρόσφατα, ειδικά για την κατασκευή δημόσιων έργων και την προμήθεια αγαθών, το βασικό κριτήριο επιλογής ήταν η χαμηλότερη τιμή -ένα πεδίο στο οποίο… υστερούσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις έναντι ανταγωνιστών, σε χώρες χαμηλού κόστους- από τον Ιούλιο του 2016 «μετράει» και η ποιότητα εξίσου με την τιμή.
Όσον αφορά στην «ακτινογραφία» των μέχρι στιγμής χρηματοδοτήσεων από την Παγκόσμια Τράπεζα, τη μερίδα του λέοντος στα δημόσια έργα και την προμήθεια αγαθών την έπαιρναν μέχρι πρότινος χώρες χαμηλού κόστους, κάτι που αναμένεται να αλλάξει στο εξής καθώς στο παιχνίδι μπορούν να μπουν και χώρες του δυτικού κόσμου, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν εύκολα να χτυπήσουν έργα μόνο με τη χαμηλή τιμή. Αντίθετα, ο τομέας των συμβουλευτικών υπηρεσιών επιδεικνύει ήδη εξαιρετικές επιδόσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις λόγω της μακράς εμπειρίας τους από τα έργα της ΕΕ, αλλά και από τη δραστηριοποίησή τους στα Βαλκάνια. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των έργων που αναλαμβάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, με βάση, όμως, τον αριθμό και όχι την αξία. Σύμφωνα με τον ειδικό προμηθειών της Παγκόσμιας Τράπεζας, Σάντρο Νοζάτζε για το χρονικό διάστημα από το 2004 έως το 2017, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν υπογράψει έως τώρα 101 συμβόλαια, αξίας 1,094 δισ. δολάρια, για τη συμμετοχή τους σε έργα και προμήθειες με χρηματοδότηση της WB, τα οποία αφορούν αγαθά, δημόσια έργα, συμβουλευτικές υπηρεσίες και μη συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στο ΕΒΕ Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 50 Ελλήνων επιχειρηματιών και 15 επιχειρηματιών από τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Να σημειωθεί ότι το Γραφείο Διασύνδεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας με τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, εδρεύει και λειτουργεί στο ΕΒΕΘ από τον Σεπτέμβριο του 2004, κατόπιν υπογραφής σχετικού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ανάμεσα στον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τελεί δε υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Σκοπός του είναι να φέρει τον ιδιωτικό τομέα της χώρας μας πιο κοντά στην Παγκόσμια Τράπεζα, για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ωφέλειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις από τις δραστηριότητες του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στο Γραφείο Διασύνδεσης μπορούν να απευθύνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να ενημερωθούν για προγράμματα προμηθειών του Ομίλου της WBπου αφορούν, μεταξύ άλλων, αγαθά, υπηρεσίες και κατασκευή δημοσίων έργων. Το τηλ. επικοινωνίας είναι 2310 370 120.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.