Η μεγαλύτερη βουτιά από το 1987 στο Χρηματιστήριο! «Ωμή παρέμβαση των αγορών ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ»

Πτώση-ρεκόρ της τάξης του 12,78% κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.  Η δεύτερη ψυχρολουσία της ημέρας ήρθε από τον διεθνή τύπο και τους ξένους αναλυτές.

 

Βουτιά-ρεκόρ στο Χρηματιστήριο
Η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και η βραχυπρόθεσμη παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης για ένα δίμηνο αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα τόσο για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις έως και την 1η Μαρτίου 2015, όσο και για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα από αυτή την ημερομηνία και μετά.
Στις 17:00 ο Γενικός Δείκτης Τιμών βρισκόταν στις902,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 12,78%.

«Προβοκάτσια του κεφαλαίου σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ»

Ως «ωμή παρέμβαση» των αγορών ενάντια στην Αριστερά χαρακτήρισε την κατάρρευση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών η ιστοσελίδα iskra.gr που εκφράζει τις θέσεις της Αριστερής Πτέρυγας και της ομάδας Λαφαζάνη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο άρθρο γίνεται λόγος για «κινδυνολογία των αγορών» και του «χρηματιστικού κεφαλαίου με σαφή στόχο την Αριστερά» ως αποτέλεσμα των πολιτικών διεργασιών μετά την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Στην ανάλυσή της η πλευρά Λαφαζάνη υποστηρίζει ότι «η ανησυχία των λεγόμενων αγορών για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, εκδηλώθηκε το προηγούμενο διάστημα με αφορμή κυρίως τα χαλκευμένα stress test των ελληνικών τραπεζών» συμπληρώνοντας ότι «η νευρικότητα και τα σκαμπανεβάσματα του χρηματιστηριακού δείκτη και των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αποτελούν και μια σαφή προειδοποίηση και πίεση προς την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα επικρατήσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και θα έχει σαφές αριστερό πρόσημο».

Παρόλα αυτά υποστηρίζει ότι τόσο οι πολιτικές εξελίξεις όσο και οι πολυποίκιλες πιέσεις «τόσο από το εγχώριο όσο και από το διεθνές κατεστημένο» δεν πρέπει να τρομοκρατήσουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς αλλά θα πρέπει να ενισχύσει την αποφασιστικότητά της «προκειμένου να φέρει σε πέρας το δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο ανορθωτικό έργο της».