Ερχονται αλλαγές στην πάγια ρύθμιση οφειλών - Ποιους αφορούν

Βελτιώσεις στην πάγια ρύθμιση, με την οποία μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 12 δόσεις οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από 1/1/2013 και μετά, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών έχοντας δεσμευθεί μάλιστα απέναντι στην Τρόικα για νομοθετική πρωτοβουλία επείγοντος χαρακτήρα.

 

Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι ότι δεν προβλέπεται το παραμικρό κίνητρο για όσους έχουν ήδη υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση, προκειμένου να μην μεταπηδήσουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, πρόβλημα το οποίο αν και είχε διαπιστωθεί πριν από την ψήφιση της νέας ρύθμισης οφειλών, δεν έγινε απολύτως τίποτα από το υπουργείο Οικονομικών.

Ως γνωστόν η νέα ρύθμιση προβλέπει κίνητρα παραμονής (επιπλέον 20% «κούρεμα» στις προσαυξήσεις) για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 48 δόσεων (Νέα Αρχή) για οφειλές ως 31/12/2012, ενώ ακόμα και για όσους μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων προβλέπεται αναδρομική μείωση επιτοκίου για τις προσαυξήσεις από το 2013 και μετά. Αντιθέτως, όσοι μπήκαν στη ρύθμιση των 12 δόσεων δεν έχουν απολύτως κανένα κίνητρο να παραμείνουν, αφού οι προσαυξήσεις τρέχουν με το διπλάσιο επιτόκιο, με αποτέλεσμα πολλοί να σταματάνε τις πληρωμές και να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στις 100 δόσεις!

Το καλό νέο για το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι οι αιτήσεις για τη νέα ρύθμιση πάνε «σφαίρα». Ηδη έχουν ξεπεράσει τις 72.000, με ρυθμό 7.000- 8.000 την ημέρα. Το συνολικό πόσο προς ρύθμιση ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν εισπραχθεί πάνω από 12 εκατ. ευρώ από την καταβολή των πρώτων δόσεων.

iefimerida.gr