Πανεπιστήμια: Έρχονται τα “διπλά πτυχία” – Τί αλλάζει σε βάσεις και μετεγγραφές

Πανεπιστήμια: Έρχονται τα “διπλά πτυχία” – Τί αλλάζει σε βάσεις και μετεγγραφές

Για την “νέα κανονικότητα” στην ανώτατη εκπαίδευση μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης,

στο Open, περιγράφοντας τις πληρότητες στις τάξεις, τα μαθήματα που μπορούν να γίνουν διαδικτυακά, τις αλλαγές στις μετεγγραφές, την βάση εισαγωγής και το νέο σχέδιο για “κοινά πτυχία“. “Τα πανεπιστήμια έχουν ανοίξει χωρίς διαλέξεις σε αμφιθέατρα. Όπου υπάρχουν πάνω από 50 φοιτητές τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά. Εργαστήρια και μαθήματα σε μικρότερες ομάδες, γίνονται με φυσική παρουσία”, ανέφερε, διευκρινίζοντας πως το όριο είναι οι 50 φοιτητές. Στην εκπομπή έκαναν παρεμβάσεις πολλοί γονείς φοιτητών που εισήχθησαν σε σχολές μακριά από τα σπίτια τους, νοίκιασαν διαμερίσματα και τελικά ενημερώθηκαν πως οι σχολές κάνουν τα μαθήματα διαδικτυακά. Οι γονείς κατήγγειλαν το υπουργείο για έλλειψη οργάνωσης, ασάφεια στις οδηγίες και κακή συνεννόηση. Απαντώντας, ο υφυπουργός ανέφερε πως η αρμοδιότητα για τα μέτρα ανήκει στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, βάσει των επιδημιολογικών εισηγήσεων, ενώ άφησε αιχμές για ένα είδος υπερβολής στην τήρηση των μέτρων. “Υπάρχει αναλυτική εγκύκλιος” ανέφερε.
Για τη βάση του “10”

Όσον αφορά στα άλλα ζητήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, ανέφερε πως προκαλεί προβληματισμό ότι φέτος φοιτητές πολλοί υποψήφιοι εισήχθησαν με βαθμό κάτω από τη βάση. Για να αποτραπεί αυτό, εξετάζονται διάφορα σενάρια, που θα ανακοινωθούν. Ένα από αυτά, είναι τα τμήματα να επιλέγουν ένα μάθημα και να θέτουν μία “βάση” εισαγωγής για το μάθημα αυτό. Επίσης, εξετάζεται η ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με καλύτερη σύνδεση με το Λύκειο. Ερωτηθείς ο κ. Διγαλάκης, ανέφερε πως εξετάζεται η κατάργηση και μείωση σχολών, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης, στη βάση εισήγησης αρμόδιας Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί.
Για τα “διπλά πτυχία”

Όσον αφορά στα “κοινά πτυχία” ή “διπλά πτυχία” δήλωσε πως εφαρμόζεται ήδη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με επιτυχία. Στο πλαίσιο αυτό, τμήματα διαφορετικών πανεπιστημίων συνεργάζονται και προσφέρουν την δυνατότητα σε φοιτητές να εξειδικευτούν σε δύο αντικείμενα, που να σχετίζονται, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Επίσης θα τροποποιείται ο χρόνος φοίτησης.

Αναφορικά με τις μετεγγραφές φοιτητών, υπογράμμισε ότι η βασική αλλαγή φέτος είναι πως τίθεται ένα ακαδημαϊκό κριτήριο, δηλαδή εγκρίνονται αν η επίδοση που είχε ο υποψήφιος στις πανελλαδικές, συμπίπτει με την βάση της σχολής όπου θέλει να φοιτήσει. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις, πληροφορίες αναφέρουν πως από την ερχόμενη χρονιά το 80% της τακτικής επιχορήγησης θα δίνεται με βάση κριτήρια (αριθμό φοιτητών και διδασκόντων) και το υπόλοιπο 20% με βάση την ερευνητική δραστηριότητα, την “εξωστρέφεια” και κ.α.. Ως φέτος, τα κονδύλια δίνονταν αναλογικά, ως ποσοστό του συνολικού ποσού που έχει εγκριθεί στον Προϋπολογισμό.