Ενενήντα χρόνια λειτουργίας για τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

Ενενήντα χρόνια λειτουργίας για τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

Ενενήντα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το καλοκαίρι η Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και οι επετειακές εκδηλώσεις άνοιξαν σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου με την έναρξη τριήμερου συνεδρίου με θέμα «Δίκαιο και Τεχνολογία στην Κοινωνία της Διακινδύνευσης», παρουσία τοπικών αρχών, εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. 


Την άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ΑΠΘ διαδρομή της Νομικής Σχολής του υπογράμμισε ο πρύτανης καθ. Νίκος Παπαϊωάννου καλωσορίζοντας τους ομιλητές και όσους παρευρέθηκαν για να τιμήσουν τη σημαντική επέτειο. Υπενθύμισε δε πως η Νομική της Θεσσαλονίκης εισήγαγε το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα νομικών σπουδών στην Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά τη θεματολογία του συνεδρίου σημείωσε πως έχει κοινωνικό περιεχόμενο και αναφέρεται στην κοινωνική ευθύνη, καθώς «οι προσεγγίσεις είναι τέτοιες  που στηρίζονται στην παραδοχή  ότι τα όρια του δικαίου καθορίζονται από το αισθητήριο της ίδιας της κοινωνίας το  οποίο αποτυπώνεται σε ρυθμιστικούς κανόνες θετικού δικαίου από τους λειτουργούς νομοθέτες».
Στις στενές σχέσεις που πρέπει να αναπτύσσονται μεταξύ της νομοθετικής εξουσίας και της επιστήμης του δικαίου, αναφέρθηκε σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στην «πλούσια συνδρομή των πνευματικών τέκνων της Νομικής του ΑΠΘ στο νομοθετικό έργο της Βουλής». Σε ό,τι αφορά το θέμα του συνεδρίου παρατήρησε ότι «ζούμε σε εποχή με πολλούς κινδύνους, όπλα μαζικής καταστροφής, τρομοκρατικές επιθέσεις, χειραγώγηση της πληροφόρησης, ανέλεγκτα ρεύματα μεταναστών, καθολική επιτήρηση οικονομικών  εφιαλτική μόλυνση του περιβάλλοντος […] και οι κίνδυνοι αυτοί υπάρχουν και γίνονται διαρκώς πιο απειλητικοί». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε το κοινοβούλιο για να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι που απορρέουν από την πανδημία, την περιβαλλοντική μόλυνση, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον κοινωνικό αποκλεισμό και ευρύτερα την οικονομική και κοινωνική αστάθεια. 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στον δικό του χαιρετισμό που επίσης διαβάστηκε αναφέρθηκε ονομαστικά σε εμβληματικούς ακαδημαϊκούς δασκάλους της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ που έθεσαν τα θεμέλια μιας συνολικής θεωρητικής παρακαταθήκης του δικαίου και σε εκείνους με το έργο και τη διδασκαλία τους στα αμφιθέατρα του τμήματος νομικής συνέβαλαν στη διαμόρφωση του Συντάγματος του 1975.
Ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα χαρακτήρισε τη συμπερίληψη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ στις 200 καλύτερες παγκοσμίως ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου. «Οι απόφοιτοι της ξεχωρίζουν και μεταξύ τους πολλές εξέχουσες προσωπικότητες του δημόσιου βίου της χώρας», είπε χαιρετίζοντας το συνέδριο, ενώ επεσήμανε ότι η  νομοθεσία και νομολογία συνιστούν αστείρευτες πηγές γνώσεων και πυλώνα πάνω στον οποίο οικοδομείται ένα κράτος δικαίου «αφού σκοπός του νόμου δεν είναι να καταργήσει ή να περιορίσει αλλά αντίθετα να διαφυλάξει την ελευθερία».