Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Η κορύφωση, αυτή την εβδομάδα της επιστροφής των αδειούχων και η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων θα καθορίσουν την πορεία εξάπλωσης του κορονοιού και τη λήψη τυχόν νέων αποφάσεων για ανάσχεσή του τις επόμενες ημέρες. Τις τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να λάβει σήμερα η επιτροπή των ειδικών λοιμοξιολόγων. Αύριο οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και με διευρυμένη ατζέντα θα πραγματοποιηθεί στις 11πμ η τηλεδιάσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι έλεγχοι για την τήρηση του κατ οίκον περιορισμού που έχει επιβληθεί σε φορείς του ιού και τις επαφές τους. Έχουν διαπιστωθεί περίπου 800 παραβιάσεις της καραντίνας και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα.

Δυο μέλη της επιτροπής, που μίλησαν σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ  τάχθηκαν υπέρ της έναρξης των μαθημάτων στις 7 Σεπτεμβρίου.Ειδικότερα, ο Νίκος Σύψας είπε ότι η δική του προσωπική άποψη και η εισήγησή του στην επιτροπή με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου.Την ίδια ημερομηνία προκρίνει και ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι όλα έτοιμα, με μάσκες και υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.Και οι δύο επιστήμονες πάντως είπαν ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία εάν τελικά θα επιλεγεί η μία ή η άλλη ημερομηνία, καθώς το χειμώνα μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν ξανά. Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια και πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Σίσσυ Γκίκα, για το άνοιγμα των σχολείων και την προετοιμασία που έχει γίνει.Σύμφωνα με την κυρία Γκίκα, οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων θα γίνουν αύριο (1/9) από την υπουργό, Νίκη Κεραμέως, έχοντας λάβει υπόψη και μελετήσει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι προετοιμασίες έχουν ήδη γίνει και όπως υποστήριξε η κυρία Γκίκα, τα σχολεία είναι πανέτοιμα για να ανοίξουν στις 7/9.«Έχουμε φροντίσει για την στελέχωση με διορισμούς για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια, έχουν βγει οι καινούριοι πίνακες του ΑΣΕΠ, οι καθαρίστριες βρίσκονται στη θέση τους, ενώ όλα τα σχολικά κτίρια είναι εφοδιασμένα με αντισηπτικά και απολυμαντικά.Αυτό που μένει είναι να δοθεί το «πράσινο» φως από τους ειδικούς για την ημερομηνία.Τέλος, για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού το χειμώνα και το κλείσιμο των σχολείων, η κυρία Γκίκα υποστήριξε πως «όλα τα εα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αλλά είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο».