Υπουργείο Παιδείας: Δεν καταργούνται, ούτε συγχωνεύονται τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία

Υπουργείο Παιδείας: Δεν καταργούνται, ούτε συγχωνεύονται τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία

Απάντηση σε «φήμες που διοχετεύονται από συγκεκριμένους κύκλους, δημιουργώντας πανικό σε μαθητές και γονείς ότι «δήθεν» σκοπεύει να καταργήσει τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία δίνει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

 

 

Ξεκαθαρίζει ότι «όχι μόνο δε σκοπεύει να συγχωνεύσει ή, πολύ περισσότερο, να καταργήσει τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, αλλά αντιθέτως έχει εμπράκτως αποδείξει με την ίδρυση νέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων την τελευταία διετία ότι κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Συνεπώς, θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, εκπληρώνοντας τον παιδαγωγικό και πολιτιστικό σκοπό τους».

Σύμφωνα με το υπουργείο, σήμερα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 48 Μουσικά και έξι Καλλιτεχνικά Σχολεία, ενώ έχει ήδη ιδρυθεί Μουσικό Σχολείο και στην Ελευσίνα και θα λειτουργήσει μόλις η δημοτική αρχή εξασφαλίσει κατάλληλο κτήριο για τη στέγασή του. Επίσης, από το σχολικό έτος 2019-2020 θα λειτουργήσει και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ιδρυθεί τα Μουσικά Σχολεία Καστοριάς, Λειβαδιάς, Σάμου και Αθήνας και τα Καλλιτεχνικά Σχολεία Κερατσινίου, Περιστερίου και Κοζάνης. «Επιπλέον, οι πιστώσεις για αναπληρωτές για κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία έχουν αυξητική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για έγκαιρη πρόσληψη των αναπληρωτών από την αρχή του σχολικού έτους» αναφέρει το υπουργείο.

Όπως σημειώνει, η μόνη αλλαγή που προωθεί είναι η κατάργηση των Καλλιτεχνικών Επιτροπών, καθώς οι αρμοδιότητές τους ανατίθενται στις επιστημονικές ομάδες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π). Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το ωρολόγιο πρόγραμμα των μουσικών/καλλιτεχνικών μαθημάτων δεν έχει αλλάξει και δεν έχει συρρικνωθεί, ούτε υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, ενώ για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας ακολουθείται το πρόγραμμα σπουδών των αντίστοιχων σχολείων Γενικής Παιδείας, με μικρές προσαρμογές για διευκόλυνση του ειδικού χαρακτήρα των Μουσικών και των Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.