Οικονομικό ηλεκτρικό ρεύμα ''υπόσχεται''  Ελληνίδα ερευνήτρια του ΑΠΘ

Οικονομικό ηλεκτρικό ρεύμα ''υπόσχεται'' Ελληνίδα ερευνήτρια του ΑΠΘ

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παγκόσμιο πείραμα, πάνω σε ένα σκηνικό της καθημερινότητας όλων μας: τα άσχημα -και ενοχλητικά για φωτογράφιση, πέταγμα αετού κ.λπ.- συρμάτινα καλώδια της ΔΕΗ, τις εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό που διερευνάται είναι πώς ο σχεδιασμός αυτών των γραμμών μπορεί να βελτιωθεί, ώστε η μεταφορά ενέργειας να γίνει πιο οικονομική, περιορίζοντας τις απώλειες που υπάρχουν λόγω των “εκκενώσεων κορώνα”. Το δικό της λιθαράκι στην παγκόσμια έρευνα έβαλε μία Ελληνίδα, η υποψήφια διδάκτορας του Εργαστηρίου Υψηλών Τάσεων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Ευανθία Μπούσιου. Μάλιστα η εργασία της απέσπασε το βραβείο καλύτερης παρουσίασης στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «51st Universities Power Engineering Conference (UPEC)».

“Είναι δύσκολο να εκλαϊκευτούν οι στόχοι της έρευνας, είναι σημαντικό όμως να γίνει αντιληπτό ότι θέλουμε να μειωθούν οι απώλειες ενέργειας κατά τη μεταφορά της και να γίνει πιο οικονομικό το ηλεκτρικό ρεύμα”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ Μπούσιου.

 

«Το "φαινόμενο κορώνα" είναι ηλεκτρικές εκκενώσεις, ιονισμός του αέρα γύρω από ένα ηλεκτρόδιο και δημιουργεί απώλειες ενέργειας κατά τη μεταφορά. Εμείς μελετήσαμε τις γραμμές μεταφοράς, τις τρεις φάσεις, τα τρία μεγάλα καλώδια. Στην κάθε φάση υπάρχουν πολλοί αγωγοί σε κυκλικό σχηματισμό, μια δέσμη αγωγών. Μελετήσαμε τι γίνεται στη δέσμη και πώς επιδρά στις απώλειες ενέργειας η γεωμετρία της δέσμης, η απόσταση μεταξύ των αγωγών » εξήγησε.

Η επιστημονική εργασία, με τίτλο: «Experimental investigation of positive DC corona on conductor bundles (Πειραματική διερεύνηση των χαρακτηριστικών της θετικής DC εκκένωσης κορώνα σε δέσμες αγωγών υψηλής τάσης)», πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Καθηγητή του ΤΗΜΜΥ, Παντελή Μικρόπουλου και με συγγραφείς τους: Ευανθία Μπούσιου (Υποψήφια Διδάκτορα ΤΗΜΜΥ), Παντελή Μικρόπουλο (Καθηγητή ΤΗΜΜΥ) και Βασίλειο Ζαγκανά (Διδάκτορα ΤΗΜΜΥ).

Επόμενο βήμα στην έρευνα, που στο πρώτο της στάδιο έγινε σε κλίμακα, είναι η προσομοίωση της σε πραγματικό αγωγό.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.