Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 952

Στο 30% εκτινάχθηκε η εισφοροδιαφυγή

Στα 6 δισ. ευρώ η απώλεια για το ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ από την ανασφάλιστη εργασία. Αλλα 4,2 δισ. ευρώ έχασε το ΙΚΑ από τις μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης

Πάνω από 10 δισ. ευρώ «χάνει» το ΙΚΑ εξ αιτίας της εισφοροδιαφυγής (6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση) που αυξήθηκε το 2011 στο 30% από

25% το 2010 και των μειώσεων των μισθών και των θέσεων εργασίας (επιπλέον 4,2 δισ. ευρώ στη διετία). Τη διπλή απώλεια αποκάλυψαν χθες η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΙΚΑ και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροαποφυγή, ξεπερνούν το 30% και φτάνουν ακόμη και το 38%.

 

Εκρηξη
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων στις επιχειρήσεις που έγιναν το 2011 και ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ, τουλάχιστον ένας στους τρεις εργαζόμενους απασχολείται χωρίς ασφάλιση, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα από εισφορές στο ΙΚΑ ύψους 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Μία στις δύο επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν βρέθηκε να απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό. Το 2011 ελέγχθηκαν συνολικά από την ΕΥΠΕΑ 21.063 επιχειρήσεις από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι 1.313 (το 6%) δεν είχαν καν μητρώο εργοδότη στο ΙΚΑ.

Εντοπίστηκαν 20.567 ανασφάλιστοι (8.225 αλλοδαποί και 12.342 Ελληνες) σε σύνολο 68.345 απασχολουμένων (30% ανασφάλιστοι). Από τους καταγεγραμμένους ανασφάλιστους το 40% ήταν αλλοδαποί χωρίς επίσημα έγγραφα αποδεικνύοντας ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών εξακολουθεί να διαμένει και να εργάζεται παράνομα στη χώρα.

Διαπιστώθηκαν 9.216 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 11.632.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ υπέβαλε με επιστολή της τον περασμένο Δεκέμβριο, στην κυβέρνηση, πακέτο προτάσεων για την αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, καθώς και μέτρα για την είσπραξη των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Με αυτά τα δεδομένα η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ ζητά να μην υπάρξει καμία περαιτέρω καθυστέρηση στα μέτρα ελέγχου των επιχειρήσεων και, παράλληλα με την εντατικοποίηση των ελέγχων, να τεθούν σε εφαρμογή η άμεση διασύνδεση του συστήματος πληροφορικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το σύστημα «TAXIS» του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση των ασφαλίστρων με αντίβαρα - εισφορές που δεν θα επιβαρύνουν το κόστος εργασίας, τα «λουκέτα» σε όσες επιχειρήσεις δεν ασφαλίζουν και δεν πληρώνουν το προσωπικό κ.ά.