''Καμπανάκι'' Γώγου: Πιθανά τα 2.000 ημερήσια κρούσματα ως το Σαββατοκύριακο

''Καμπανάκι'' Γώγου: Πιθανά τα 2.000 ημερήσια κρούσματα ως το Σαββατοκύριακο

Ο Χαράλαμπος Γώγος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να φθάσουμε τα 2.000 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές της χώρας, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα το κινδύνου για περαιτέρω έξαρση της επιδημίας.

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, δήλωσε στο MEGA πως ο κόσμος θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος και να τηρεί τα μέτρα προκειμένου να παραμείνει η κατάσταση διαχειρίσιμη.

«Ελπίζουμε να πέσουν τα κρούσματα, αλλά η δυναμική της αύξησης μας δημιουργεί την αίσθηση ότι πιθανώς θα έχουμε ακόμα περισσότερα. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δούμε το θέμα πιο αποφασιστικά», ανέφερε ο κ. Γώγος, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής των 29 λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Δεν απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο, τα ημερήσια κρούσματα να φθάσουν τα 2.000 μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, στης οποίας την Π.Ε. βρέθηκαν 384 κρούσματα μες σε μία ημέρα, ο κ. Γώγος σημείωσε πως η πόλη θα περάσει στο κόκκινο επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη, «γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση εκεί».

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο καθηγητής υπογράμμισε πως μπορούν να είναι αποτελεσματικά αν εφαρμοστούν στο μάξιμουμ: «Αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο μάξιμουμ και έχουμε μεγάλη συμμόρφωση, φτάνουν. Το κακό είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε 100% συμμόρφωση».

Μιλώντας για την κατάσταση της πανδημίας στην Ευρώπη, επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο της Γαλλίας, με τα χιλιάδες κρούσματα και τους εκατοντάδες θανάτους, για να λάβουμε μέτρα: «Τώρα είναι η κατάσταση να προβούμε σε πιο αποφασιστικά μέτρα. Όχι γενικό lockdown αλλά ένα μερικό, το οποίο θα περιορίσει τον ιό».