Οι αστυνομικοί αναζήτησαν τον άφαντο Παππά μέχρι το Άγιο Όρος

Οι αστυνομικοί αναζήτησαν τον άφαντο Παππά μέχρι το Άγιο Όρος

Που είναι ο Παππάς; Ο Χρήστος Παππάς ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής είναι ο μόνος από τους 38 καταδικασμένους που δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη του και πλέον είναι καταζητούμενος. Αναζητήθηκε σε έξι τόπους διαμονής χωρίς θετικό αποτέλεσμα, με τους αστυνομικούς να φθάνουν μέχρι και το Άγιο Όρος!

Και εκεί δεν είχε εμφανιστεί, ενώ τα κινητά του τηλέφωνα είναι κλειστά ή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, αρκετό χρονικό διάστημα. Ο Χρήστος Παππάς έδωσε το παρών, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους, στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου-Χολαργού, την 1η Οκτώβρη, ως όφειλε. Από εκείνη τη στιγμή και λίγο πριν αρχίσει η δίκη, εξαφανίστηκε.

Οι έρευνες εντοπισμού του επεκτάθηκαν και εκτός Αττικής, όπως και στα Ιωάννινα, τόπο καταγωγής του, αλλά ένα οίκημα που χρησιμοποιούσε το έχει εγκαταλείψει το τελευταίο 6μηνο. Οι έρευνες των αστυνομικών έχουν επεκταθεί Αλβανία αλλά και Ιταλία, καθώς δεν αποκλείουν να έχει μετακινηθεί προς αυτές τις χώρες, περιμένοντας το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, σύμφωνα με την ερμηνεία που έδωσαν στις αναφορές του δικηγόρου του, και έχουν ενεργοποιήσει τους διαύλους αστυνομικής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, επέλεξε τον ίδιο δρόμο, όπως και το 2013, να κάνει δηλαδή την εμφάνισή του μετά τις συλλήψεις των ομοϊδεατών του. Εξετάζοντας το παρελθόν, οι αρμόδιοι αξιωματικοί θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που από το αποτέλεσμα φαίνεται πως δεν ήταν.

Ο δικηγόρος του καταδικασθέντα, Περικλής Σταυριανάκης, έκανε λόγο για συνειδητή επιλογή του πελάτη να μην παραδοθεί στις Αρχές. "Ο κ. Παππάς θα σταθμίσει το γεγονός ότι μπορεί να εκτίσει μία ποινή, η οποία στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο μπορεί να μην επικυρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση ποιος θα του δώσει πίσω τα χρόνια που έκανε φυλακή; Προς το παρόν είναι συνειδητή επιλογή του να μην εμφανιστεί ενώπιον των Αρχών. Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο ή μεθαύριο και τι θα αποφασίσει. Γι’ αυτό τονίζω ότι αυτό ισχύει προς το παρόν" πρόσθεσε ο κ. Σταυριανάκης. Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Παππάς κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, χωρίς αναστολή.

Στο μεταξύ μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ένας-ένας, 25 από τους καταδικασμένους παραδόθηκαν με τις… βαλίτσες τους σε Αστυνομικά Τμήματα και την Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής. Δέκα ακόμη είχαν τις… αποσκευές τους στο Εφετείο Αθηνών και μεταφέρθηκαν απευθείας στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής. Από τα διευθυντικά στελέχη πέρασαν σταδιακά το κατώφλι αστυνομικών υπηρεσιών οι Κασιδιάρης, Γερμενής, Ηλιόπουλος, Μιχαλολιάκος, Μίχος, Κούζηλος, Μπαρμπαρούσης, Παναγιώταρος, Γρέγος. Παράδοση-"παράσταση" στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής έδωσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος που έφθασε με όχημα που οδηγούσαν ομοϊδεάτες του, ενώ σε δεύτερο αυτοκίνητο που ακολουθούσε, επέβαιναν η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια και η κόρη του Ουρανία. Ακούστηκαν κάποιες βωμολοχίες από την πλευρά του και έγιναν κάποιες άσεμνες ενέργειες από την κόρη του.

"Ασύλληπτοι" παραμένουν εκτός από τον Χρήστο Παππά και ο Γιάννης Λαγός που χρειάζεται μία χρονοβόρα διαδικασία για την άρση της ασυλίας του. Ο Γιώργος Ρουπακιάς αργά χθες το βράδυ μεταφέρθηκε και εκείνος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττική, όταν εκδόθηκε το απόσπασμα της απόφασης του δικαστηρίου που ήρε την κατ’ οίκον κράτηση και την μετέτρεψε αυτόματα σε σύλληψη και φυλάκιση.


Οι συλληφθέντες παρέμειναν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο κράτησης… 50 θέσεων στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ αλλά και σε κάποια κρατητήρια υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στα οποία έγινε απολύμανση μία ώρα νωρίτερα. Έγινε διαχωρισμός "φίλων και εχθρών" προκειμένου να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις ενώ βρίσκονταν κάτω από μόνιμη φυσική επιτήρηση αστυνομικών και τεχνική με κάμερες. Σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν αρχικά στη Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να ληφθούν αποτυπώματα και φωτογραφίες, στη συνέχεια στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών όπου θα παραλάβουν τα φυλακιστήρια και στη συνέχεια στη Διεύθυνσης Μεταγωγών για την μεταφορά τους στα σωφρονιστικά καταστήματα που έχει επιλέξει ο εισαγγελικός λειτουργός.

Σε ποιες φυλακές θα μεταφερθούν
Για τη διαμονή τους στις φυλακές υπάρχει αντίστοιχος αστυνομικός σχεδιασμός ασφάλειας, ο οποίος προβλέπει οι καταδικασμένοι να μεταφερθούν σε φυλακές τύπου Β, όπως αυτές της Νιγρίτας Σερρών, Τρικάλων, Δομοκού, Μαλανδρίνου, Κέρκυρας και Αγίου Στέφανου Πατρών. Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς θα οδηγηθεί πιθανότατα στις φυλακές Δομοκού ή Μαλανδρίνου.

Από εκεί και έπειτα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει έρευνα των κελιών τους μία ακόμη και δύο φορές την ημέρα, από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της Ομάδας Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών των φυλακών, για τον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων ή αυτοσχέδιων όπλων. Οι φυλακισμένοι της Χρυσής Αυγής θα βρίσκονται υπό 24ωρη φυσική και τεχνική παρακολούθηση με κάμερες, ενώ θα υπάρχει έλεγχος των επικοινωνιών και επισκεπτηρίων τους. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θα έχουν personal (ιδιωτικός)… προαυλισμός-άσκηση σε διαφορετικές ώρες και μακριά από τους υπόλοιπους έγκλειστους. Οι συγκεκριμένες ενέργειες στοχεύουν στην αποτροπή επιθέσεων εναντίον τους ακόμη και αυτοτραυματισμών.

Για την "κατανομή" των καταδικασμένων του νεοναζιστικού μορφώματος σε διάφορες φυλακές, πτέρυγες και κελιά έχει εξεταστεί το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσά τους προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αντιπαραθέσεις και διαπληκτισμοί εκείνων που βρίσκονται σε ρήξη.

Σημαντική παράμετρος που έχει τεθεί, είναι η φυλάκισή τους σε σωφρονιστικά καταστήματα που δεν βρίσκονται έγκλειστοι καταδικασμένοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και αντιεξουσιαστές, γι αυτό υπάρχουν σχετικές συστάσεις και εισηγήσεις να αποκλειστεί η περίπτωση των φυλακών Κορυδαλλού. Aποκλείονται αγροτικές φυλακές και φυλακές έγκλειστων για οικονομικά εγκλήματα λόγω χαλαρών συνθηκών κράτησης. Επισημαίνεται ότι σε αρχικό στάδιο και πιθανόν για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης αδειών.

 

Πηγή: thetoc.gr