Δίκη Χρυσής Αυγής: H μάχη της αναστολής – Ποιοι έχουν πιθανότητες να φύγουν ελεύθεροι

Δίκη Χρυσής Αυγής: H μάχη της αναστολής – Ποιοι έχουν πιθανότητες να φύγουν ελεύθεροι

Σε μια ξεκάθαρη κλιμάκωση ποινών, η οποία αντικατοπτρίζει και την συνολική ποινική αξιολόγηση

μιας μακράς διάρκειας δίκης 5,5 ετών, προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, δια στόματος της προέδρου του, Μαρίας Λεπενιώτη.

 

Η αποκωδικοποίηση της απόφασης δείχνει:

-Ότι η ηγετική ομάδα, δηλαδή οι 6 από τους 7 του διευθυντηρίου, είχαν την αυστηρότερη αντιμετώπιση, ως αποφασιστικός μοχλός της ΧΑ. Και εκεί κάνει διάκριση το δικαστήριο, αφού εντάσσει σε αυτή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ιωάννη Λαγός, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο και Γιώργο Γερμενη, αλλά βγάζει εκτός τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, προφανώς γιατί εμφανίζεται αργότερα στην κορυφή της ιεραρχίας.

-Χωρίζει σε 3 κατηγορίες τους υπόλοιπους 11 βουλευτές:

 

-Στην πρώτη είναι οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Νίκος Κούζηλος, που δεν τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, αλλά έχουν την βαρύτερη καταδίκη αφού καταδικάζονται σε 7 χρόνια κάθειρξη

-Στη δεύτερη είναι οι υπόλοιποι 5 στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό , αλλά η απόφαση τους καταδικάζει σε ποινή μικρότερη, 6 ετών κάθειρξης. Πρόκειται για τους Αντώνης Γρέγο, Ελένη Ζαρουλια, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κώστα Μπαρμπαρούση και Δημήτρη Κουκούτση. Μάλιστα τους εξισώνει σε επίπεδο ποινών με πολλά απλά μέλη που καταδικάστηκαν για ένταξη στην ίδια ποινή.

-Στην τρίτη ανήκουν οι 4 βουλευτές που τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και ουσιαστικά πέφτουν στα κατώτερα επίπεδα ποινών των 5 ετών. Μάλιστα αυτό μπορεί να είναι και πρόκριμα για την αναστολή της ποινής: Μιχάλης Αρβανίτης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Νίκος Μίχος (αντιμετωπίζει ποινή και για οπλοκατοχή)

Οι δυο πυρηνάρχες
Το δικαστήριο επιφυλάσσει μετά τους “διευθυντές”, τη βαρύτερη ποινική μεταχείριση τους δυο “πυρηνάρχες” Νίκαιας και Περάματος, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαριές ποινές. Άλλωστε οι δυο συγκεκριμένοι πυρήνες θεωρούνται κομβικά σημεία αιχμής για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

 

Συγκεκριμένα :

  • Ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατελης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και 6 για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζης καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων και σε 6 για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ για την επίθεση στο ΠΑΜΕ έλαβε 2 έτη για κάθε επικίνδυνη σωματική βλάβη στα τρία θύματα.

Αθροιστικά οι ποινές αγγίζουν τα 500 χρόνια.

Πηγή: capital.gr