Χρυσή Αυγή: Συνεχίζεται η συζήτηση για τα ελαφρυντικά των καταδικασθέντων

Χρυσή Αυγή: Συνεχίζεται η συζήτηση για τα ελαφρυντικά των καταδικασθέντων

Θέμα χρόνου είναι η ανάγνωση από την πρόεδρο του δικαστηρίου των ποινών που επιβάλλονται στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, μετά την ομόφωνη καταδίκη τους.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων  συνεχίζει με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά των πελατών τους ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τα ελαφρυντικά που θα καθορίσουν τις ποινές.

Στην αγόρευσή της χθες η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να απορριφθούν τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι του «διευθυντηρίου» της Χρυσής Αυγής. Αυτό σημαίνει ότι ζήτησε να απορριφθούν τα ελαφρυντικά για τους: Μιχαλολιάκο, Παππά, Κασιδιάρη, Λαγό, Παναγιώταρο, Γερμενή και Ματθαιόπουλο, αλλά και για τους πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι.

Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο σε όσους έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι κατηγορούμενοι αυτοί δεν έχουν κριθεί ένοχοι και για άλλα κακουργήματα.

Πάντως τον τελικό λόγο για το ποιά ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν και σε ποιους από τους καταταδικασθέντες τον έχει το δικαστήριο, το οποίο αφού ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης θα αποσυρθεί σε διάσκεψη και κατόπιν θα ανακοινώσει την απόφασή του. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές, οι οποίες θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι με ή χωρίς ελαφρυντικά.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απουσία της ποινής της αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για όσους καταδικάζονται για εγκληματική οργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι οι ήδη καταδικασμένοι Νίκος Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι πρώην βουλευτές μπορούν στις επόμενες εκλογές να κατέλθουν υποψήφιοι με πολιτικό κόμμα.
Αντίθετα, στον παλαιό ποινικό κώδικα, προβλεπόταν παρεπόμενη ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων με αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση.