«Βάλανε φωτιά στο σπίτι του πατέρα μας Κεμάλ Ατατούρκ»...

«Βάλανε φωτιά στο σπίτι του πατέρα μας Κεμάλ Ατατούρκ»...

Η προβοκάτσια των Τούρκων πρακτόρων στη Θεσσαλονίκη, που οδήγησε σε πογκρόμ κατά των Eλλήνων στην Κωνσταντινούπολη (βίντεο)...

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1955 σημειώθηκε μια ασήμαντη, όπως αποδείχτηκε από τις ζημιές, έκρηξη στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

 Το κτίριο ήταν το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ. 

Στην Ελλάδα το γεγονός θεωρήθηκε ένα αστυνομικό περιστατικό ρουτίνας. Στην Τουρκία όμως, μέσω μιας μικρής εφημερίδας, της Ισταμπούλ Εξπρές, η έκρηξη προβλήθηκε ως πρόκληση των Ελλήνων και εθνική προσβολή. «Βάλανε φωτιά στο σπίτι του πατέρα μας Κεμάλ Ατατούρκ», έγραφε ο τίτλος. Η κυκλοφορία της εφημερίδας από 20.000 φύλλα που ήταν συνήθως, εκείνη την ημέρα εκτοξεύτηκε στα 200.000 φύλλα. Ακολούθησε δεύτερη έκδοση το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και τα χιλιάδες αντίτυπα άρχισαν να μοιράζονται σε όλες της περιοχές της Πόλης, φανατίζοντας τον όχλο.

Το πρωτοσέλιδο της Ισταμπούλ Εξπρες
Το πρωτοσέλιδο της Ισταμπούλ Εξπρες που έδωσε το σύνθημα για το πογκρομ. Οι μαρτυρίες περιγράφουν πως ο όχλος μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη με κάθε είδους μέσο, από διάφορες περιοχές της Τουρκίας. Στο πλήθος μοιράστηκαν λοστοί, ενώ τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των Ελλήνων είχαν σημαδευτεί από την προηγούμενη νύχτα. 

 

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» πώς οργανώθηκε η επίθεση που έγινε γνωστή ως Σεπτεμβριανά.