Κορωνοϊός: Συναγερμός για τη διασπορά στα γηροκομεία – Προ των πυλών σαρωτικοί έλεγχοι

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τη διασπορά στα γηροκομεία – Προ των πυλών σαρωτικοί έλεγχοι

Πηγή ανησυχίας είναι οι εστίες κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί σε γηροκομεία καθώς οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά από την covid19.

Έτσι, την προσοχή για τα γηροκομεία εφέστησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Πάντως, αναφερόμενος στη γενική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα επεσήμανε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού και πως είμαστε μακριά από τοπικά lockdowns.

Στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ εξήγγειλε ταυτόχρονα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους σε αυτές.

Ειδικότερα, ο κ.Χαρδαλιάς τόνισε: «Από την αρχή της πανδημίας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής χωρίς εκπτώσεις. Δίνουμε δε, ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες και ειδικότερα στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Δυστυχώς, σε συγκεκριμένες μονάδες έχουμε δει μη τήρηση των πρωτοκόλλων, με δραματικές συνέπειες για συνανθρώπους μας. Έχουμε ξεκινήσει και συνεχίζονται οι σαρωτικοί έλεγχοι, με στόχο τις επόμενες δέκα ημέρες να ελεγχθούν όλες, σε όλη την επικράτεια. Θέλουμε να τονίσουμε πόσο σημαντική είναι η συμβολή των ίδιων των εργαζομένων σε αυτές τις μονάδες. Για αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ασφαλή συμπεριφορά των εργαζομένων, η οποία είναι επιβεβλημένη. Συγκεκριμένα: Αναβολή μη αναγκαίων αδειών, υποχρεωτικός εργαστηριακός έλεγχος για κορωνοϊό με τη μέθοδο pcr, τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την επάνοδό τους στην εργασία, αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό, καθώς και αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση υποχρεωτικού συγχρωτισμού με άτομα από το εξωτερικό, να έχει διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά έχουν εξεταστεί για κορωνοϊό. Περιορισμός σε χώρους συνάθροισης και αποφυγή επαφών, ειδικά με άτομα που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα. Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος σε αυτές τις δομές έρθει σε επαφή με κρούσμα, επιβάλλεται από τις περιστάσεις η παρακολούθηση της υγείας του και η θερμομέτρησή του δύο φορές την ημέρα, καθώς και η διαμονή του σε διαφορετικό καλά αεριζόμενο δωμάτιο».

 

Τι είπε για τα γηροκομεία
Με αφορμή και το γηροκομείο στο Μαρούσι όπου καταγράφηκαν μέχρι στιγμής 21 θετικά κρούσματα, ο κ. Χαρδαλιάς, επεσήμανε πως «για να πετύχουμε τον στόχο μας λαμβάνουμε κάθε πρόσφορο μέτρο, ειδικά στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων». Εξήγησε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ελεγχθούν όλες οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Στη συνέχεια υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για τους εργαζόμενους των εν λόγω δομών:

Αναβολή μη αναγκαίων αδειών προσωπικού
Τεστ 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία
Αποφυγή ταξιδιού στο εξωτερικό
Περιορισμός σε κοινούς χώρους συνάθροισης
Αν έρθει εργαζόμενος σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων σε επαφή με κρούσμα επιβάλλεται θερμομέτρηση 2 φορές την ημέρα, ενημέρωση προϊσταμενου.
Περιφέρεια Αττικής: Άμεσο έλεγχο των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων που λειτουργούν χωρίς άδεια
Στην άμεση αδειοδότηση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων της Αττικής, που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησής της, αλλά και το κλείσιμο σε είκοσι μέρες, εκείνων των δομών που δεν θα τη διαθέτουν και δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης (Π1γ/ΟΙΚ.81551/07 -ΦΕΚ 1136 Β΄), προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του προς τις αρμόδιες διευθύνσεις της Περιφέρειας και τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες «έδωσε την εντολή, άμεσα και κατ' απόλυτη προτεραιότητα, να προχωρήσουν, πλέον του τακτικού ελέγχου της καλής λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο, και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε καμία Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων να μη λειτουργεί στην Αττική, χωρίς τη σχετική άδεια που απαιτείται».

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης, έδωσε εντολή για «την κατά απόλυτη προτεραιότητα, εντός ή και εκτός του προβλεπόμενου ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών, διενέργειας αυτοψιών και στην υλοποίηση κάθε οριζόμενης από το νόμο ενέργειας, ως προς την άμεση αδειοδότηση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων στις περιπτώσεις που συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις». Επίσης, για την άμεση επιβολή όλων των προβλεπόμενων κυρώσεων σε όλες ανεξαιρέτως τις δομές που λειτουργούν ως Μονάδες Φροντίδα Ηλικιωμένων και δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής της σχετικής Υπουργικής Απόφασης (Π1γ/ΟΙΚ.81551/07 - ΦΕΚ 1136 Β') «ορίζοντας συγκεκριμένη ημεροχρονολογία σφράγισης των εγκαταστάσεών τους, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις είκοσι ημέρες από τη λήψη του εγγράφου» και την άμεση ενημέρωση των υπευθύνων των δομών που πρόκειται να σφραγιστούν, ότι υποχρεούνται άμεσα να μεριμνήσουν για την ασφαλή μεταφορά των περιθαλπόμενων, είτε σε συναφείς δομές, είτε στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», τονίζει ο κ. Πατούλης σε δήλωση του, «η απαράδεκτη από το 2007 μέχρι σήμερα κατάσταση, όπου κάθε χρόνο δινόταν με υπουργικές αποφάσεις η δυνατότητα παράτασης της λειτουργίας όσων μονάδων δεν διέθεταν την απαραίτητη άδεια, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το πρόβλημα. Στη λειτουργία των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων της Αττικής, θα μπουν κανόνες που θα προστατεύσουν τις ζωές και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε αυτές, χωρίς εκπτώσεις».

Πηγή: Newspost.gr