Μαγιορκίνης: "Σιωπηλοί φορείς" όσοι επιστρέφουν από διακοπές

Μαγιορκίνης: "Σιωπηλοί φορείς" όσοι επιστρέφουν από διακοπές

«Η πανδημία είναι ξεκάθαρο πλέον ότι έχει παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά στην ηλικιακή ομάδα 20 -30, ενώ σημαντική είναι και η διασπορά στην αμέσως μικρότερη ομάδα».

Αυτό τόνισε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Όπως ανέφερε, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διασποράς είναι η σχέση της με διακοπές του καλοκαιριού. «Ο ιός στους νέους προκαλεί ήπια συμπτώματα με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάγνωστοί και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατον να ισχηλατηθούν», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνη, προτρέποντάς τους να θεωρούν τους εαυτούς τους «σιωπηλούς φορείς».

Τους κάλεσε να περιορίσουν για 7-10 μέρες τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούν μάσκα. «Έτσι εάν έχουμε κολλήσει τον ιό μπορούμε να μειώσουμε την περαιτέρω διάδοσης στα οικεία μας πρόσωπα. Θέλει ιδιαίτερη επαφή και με τις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους», τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι ο έλεγχος της επιδημίας είναι η συνολική προσπάθεια. «Η επιδημία του Covid εξαπλώνεται μέσα από τον κοινωνικό ιστό και στην εξάπλωση είμαστε όλοι υπεύθυνοι και όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση ή στην επιβράδυνση της μετάδοσης», τόνισε.

Αναφερόμενος στα σχολεία τόνισε ότι αποτελεί καθολική κοινωνική προτεραιότητα. Ζήτησε την υπομονή και επιμονή όλων. Έκανε έκκληση στους γονείς να επιστρέψουν από τις διακοπές έως τέλη του μήνα για να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος αποχής από δραστηριότητες και να μειωθεί το επιδημικό φορτίο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τέλος, απεύθυνε έκκληση στους νέους να περνάν τον χρόνο τους με μικρό αριθμό φίλων το επόμενο διάστημα και να χρησιμοποιούν μάσκες.