Λάρισα: Αλλάζει το κέντρο της με τα έργα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Λάρισα: Αλλάζει το κέντρο της με τα έργα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Με εντατικούς ρυθμούς, παρά τα προβλήματα της πανδημίας, συνεχίζεται  στην πόλη της Λάρισας,

η υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Πρόκειται για έργα που αλλάζουν το αστικό περιβάλλον στο κέντρο της πρωτεύουσας της Θεσσαλίας.

 

 

Η Λάρισα, είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα, που υλοποιεί Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Οι πρώτες μελέτες ξεκίνησαν το 2015, πραγματοποιήθηκε ευρεία διαβούλευση με φορείς και πολίτες, ενώ τα πρώτα έργα ξεκίνησαν το 2018.

 

Τα έργα στοχεύουν στην αποτροπή της αλόγιστης χρήσης του ΙΧ στον κεντρικό τομέα της πόλης, αποδίδοντας παράλληλα δημόσιο χώρο στους πολίτες.  Κύρια χαρακτηριστικά των έργων είναι η διαμόρφωση δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και κάποιων εκ αυτών αποκλειστικής χρήσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Στους περισσότερους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας υπάρχει ποδηλατόδρομος, νησίδα πρασίνου ενώ τα νέα πεζοδρόμια κατασκευάζονται σε διατομή ενιαίας στάθμης.

 

 

Σήμερα στο κέντρο της πόλης είναι εμφανές το θετικό αποτύπωμα των πρώτων έργων, με την ανακατασκευή των οδών Βενιζέλου, Φιλελλήνων και Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μανδηλαρά και Ηπείρου, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης,  ενώ ο σχεδιασμός του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη και της δημοτικής αρχής προβλέπει τη συνέχιση των έργων και κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας.

 

 

Στην παρούσα φάση σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα ανακατασκευής σημαντικών δρόμων στο κέντρο της πόλης (Κολοκοτρώνη – Λάμπρου Κατσώνη, Ηλιοδώρου –  Ρούσβελτ και Ιουστινιανού), ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται η προκήρυξη της ανακατασκευής της οδού Νικηταρά. Συνολικά υπολογίζεται ότι στην πενταετία 2018 – 202, στο Δήμο Λαρισαίων και μόνο από το ΣΒΑΚ θα υλοποιηθούν έργα ύψους 13 εκατ ευρώ περίπου

 

Η χρηματοδότηση των έργων που υλοποιήθηκαν και όσων συνεχίζονται έχει γίνει με ίδιους πόρους του Δήμου και πόρους από χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ/ΠΕΠ Θεσσαλίας, Πράσινο Ταμείο κλπ).

 

πηγή aftodioikisi.gr