65.000 παιδιά δεν θα πάνε παιδικό και ΚΔΑΠ

65.000 παιδιά δεν θα πάνε παιδικό και ΚΔΑΠ

Την κραυγή αγωνίας του για τα περισσότερα από 65.000 παιδιά που μένουν εκτός ΚΔΑΠ και παιδικών σταθμών, αλλά και για το

κίνδυνο απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων των δημοτικών αυτών δομών, εκφράζει ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης, ζητώντας, παράλληλα, πρόσθετη χρηματοδότηση δημοτικών δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Με κατεπείγουσα επιστολή που έστειλε, αμέσως μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων των ωφελουμένων της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, η οποία κοινοποιήθηκε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ Σπυρίδωνα Σπυρίδων και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, ο Σίμος Δανιηλίδης κάνει λόγο για «τραγικά αποτελέσματα, (…), ιδίως την περίοδο κρίσης, ανεργίας, εργασιακής αβεβαιότητας που διανύουμε», υπογραμμίζοντας ότι «έστω και την ύστατη αυτή τη στιγμή, θα πρέπει απαραιτήτως να αναζητηθούν επιπλέον πόροι αποκλειστικά και μόνο για τις δημοτικές δομές (πράγμα εφικτό καθώς πρόκειται για εθνικούς πόρους), όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η οποία εξασφαλιζόταν μέχρι τη σχολική χρονιά 2014-2015 και διακόπηκε βίαια λόγω της ιδεοληψίας και του δογματισμού της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας».

Όπως προσθέτει ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης «με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλισθεί η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών στα δημοτικά ΚΔΑΠ, η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις δομές αυτές και συνακόλουθα η βιωσιμότητα των αντίστοιχων δημοτικών φορέων», τονίζοντας ότι «η ΚΕΔΕ πρέπει να καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση πως οφείλει να ενισχύσει την προσπάθεια των δήμων με τη διασφάλιση των επιπλέον αναγκαίων πόρων τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ».

Αντιδράσεις και στο Δήμο Αριστοτέλη

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης "ΦΡΟΝΤΙΔΑ" του Δήμου Αριστοτέλη, Βασίλης Βασιλειάδης επισημαίνει ότι "στο Δήμο μας όπως και πανελλαδικά περίπου 50% κάτω οι εγκεκριμένες θέσεις στις Δημοτικές Δομές Θέμα που θα πλήξει τα νοικοκυριά με τα παιδιά εκτός του ΔΩΡΕΑΝ χρηματοδοτούμενου προγράμματος και σίγουρα θα βάλει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας".

"Τεράστιες αντιδράσεις πανελλαδικά έχει προκαλέσει το θέμα με τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τα ΚΔΑΠ όλης της χώρας, ενώ οι μητέρες τους πληρούσαν απολύτως τα κριτήρια που έθετε το πρόγραμμα. Γονείς χαρακτηρίζουν «άδικο και ανεπίτρεπτο» τον αποκλεισμό, ενώ υπάρχουν καταγγελίες μητέρων από όλους τους Δήμους της χώρας, οι οποίες ενώ είχαν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών και μάλιστα είχαν λάβει και υψηλή μοριοδότηση (ακόμα και 149 μόρια), είδαν τα παιδιά τους στις λίστες με τους απορριφθέντες. Οι γονείς απαιτούν από την Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των κοινωνικών αναγκών της ελληνικής οικογένειας και να διορθώσει τον αρχικό καταστρεπτικό σχεδιασμό της για χρηματοδοτική υποβάθμιση των ΚΔΑΠ, χορηγώντας ΑΜΕΣΑ voucher σε όλες τις μητέρες που είχαν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών", προσθέτει.

"Από την πλευρά μας ως Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση "ΦΡΟΝΤΙΔΑ" -υπεύθυνη για τις δομές αυτές- από κοινού με τον Δήμο Αριστοτέλη, θα προβούμε σε όλα τις δυνατές ενέργειες για να εκδηλώσουμε την αντίθεσή μας, σε ευτές τις επιλογές και θα αιτηθούμε οικονομική στήριξη για να μην επωμιστούν οι οικογένειες το βάρος των περικοπών αλλά και να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας του προσωπικού μας , σε αυτή ειδικά την δύσκολη περίοδο που βιώνουμε", καταλήγει ο κ. Βασιλειάδης.