Κορονοϊός: Νέα μέτρα “προ των πυλών” - Ανησυχία για την διασπορά

Κορονοϊός: Νέα μέτρα “προ των πυλών” - Ανησυχία για την διασπορά

Εβδομάδα αποφάσεων για νέα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού καθώς μέχρι την Παρασκευή θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί ξανά υπό έλεγχο η διασπορά του ιού στην κοινότητα.


Η μείωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων χθες από 200 και πλέον τις προηγούμενες ημέρες σε 150 ήταν θετική είδηση, ωστόσο δεν δημιουργεί εφησυχασμό. Αρνητικά μηνύματα στέλνει ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών, καθώς πλήττονται όλο και περισσότερο νέες ηλικίες. Έτσι, στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή δεν αποκλείεται να ληφθούν και νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ant1news.gr, αυτή τη στιγμή εξετάζονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους (σημ: ο πρωθυπουργός ζήτησε κωδικοποίηση των κανόνων από τους ειδικούς προκειμένου όλοι πολίτες να γνωρίζουν τι ισχύει για τη χρήση μάσκας), η εφαρμογή του «μοντέλου Πόρου» σε άλλα νησιά και αστικά κέντρα, καθώς και τα τοπικά lockdown, για τα οποία η κυβέρνηση είναι έτοιμη εάν το εισηγηθούν οι ειδικοί επί της υγείας, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος υποδεικνύει τη χρήση μάσκας από όλους τους υπαλλήλους και όλους τους πολίτες που έρχονται σε επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία, καθώς και η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης στις υπηρεσίες σε τρία ωράρια λειτουργίας με ισοκατανομή του προσωπικού.

Την ίδια ώρα, με την ίδια εγκύκλιο παρέχεται η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, να μπορούν να εργάζονται έως τις 31 του μηνός με τηλεργασία ή back office, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς της ασθένειας του κορονοϊού (COVID-19).

Ειδικότερα για το ωράριο λειτουργίας, η εγκύλιος παρέχει τη δυνατότητα «κατά την κρίση των αρμοδίων διευθύνσεων προσωπικού και υπό τη στάθμιση των πραγματικών περιστατικών που αφορούν στη λειτουργία εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, να επανέλθουν σε ισχύ τα τρία ωράρια λειτουργίας που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων (7π.μ-15.00, 8.00π.μ.-16.00 και 9.00π.μ.-17.00) ή ακόμα και την παροχή εργασίας σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι κατά την επιλογή των ανωτέρω τριών ωραρίων εργασίας, θα πρέπει να υπάρχει ισοκατανομή του προσωπικού που θα κάνει χρήση αυτών και στα τρία ωράρια, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο σκοπός του συγκεκριμένου μέτρου».

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, δεδομένη είναι πλέον η έναρξη της λειτουργίας τους – πάντοτε με τις υπάρχουσες συνθήκες – στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Αναφορικά με τους κανόνες που θα ισχύσουν – αν, δηλαδή, θα εφαρμοστεί π.χ. η καθολική χρήση μάσκας και από τους μαθητές – οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες. Αντίστοιχα, και οι σκέψεις για εκ περιτροπής λειτουργία ή για «διπλοβάρδια» πρωί-απόγευμα φαίνεται πως εγκαταλείφθηκαν, καθώς εκτιμήθηκε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει ανισότητες ως προς την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.