Εμβόλιο της Οξφόρδης: Πώς «εξουδετερώνει» τον κοροναϊό – Πότε θα είναι έτοιμο

Εμβόλιο της Οξφόρδης: Πώς «εξουδετερώνει» τον κοροναϊό – Πότε θα είναι έτοιμο

Ένα σημαντικό βήμα στην εξεύρεση του «όπλου» που θα εξαφανίσει τον ιό και θα επαναφέρει τον κόσμο στην κανονικότητα, αποτελούν οι ελπιδοφόρες ανακοινώσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφορικά με το εμβόλιο που αναπτύσσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, και αφορούν στο σκέλος της κλινικής δοκιμής όπου είχαν λάβει μέρος 1.077 υγιείς εθελοντές -ηλικίας 18-55 ετών, που είχαν ταξινομηθεί σε πέντε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, από τέλη Απριλίου έως τέλη Μαΐου- το AZD1222 συντέλεσε στην παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων, που μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει τον κοροναϊό, όπως γράφουν tanea.gr.Η AstraZeneca σκοπεύει να εξετάσει δύο υψηλές δόσεις του πειραματικού της εμβολίου κατά του κοροναϊού στις δοκιμές τελικού σταδίου, παρά να εστιάσει στην έγκριση για μονές ή χαμηλότερες δόσεις του εμβολίου, δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της ‘Ερευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της εταιρείας.

«Τώρα, το ασφαλές είναι να πάμε με δύο δόσεις, και τότε θα αρχίσουμε να διερευνούμε τις μονές δόσεις ή τις χαμηλότερες δόσεις» δήλωσε ο Δρ, Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της AstraZeneca στον τομέα των Βιοφαρμάκων. Από την πλευρά της η Σάρα Γκιλμπερτ, καθηγήτρια Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του εμβολίου, στις πρώτες της δηλώσεις μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, σημειώνει: «Πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά, πριν μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ότι το εμβόλιο μας θα βοηθήσει έναντι της πανδημίας της COVID-19, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Παράλληλα με τη συνέχιση της Φάσης 3 της κλινικής δοκιμής, πρέπει να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες για τον ιό, καθώς για παράδειγμα δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο ισχυρή πρέπει να είναι η ανοσοαπόκριση, για να παρέχουν επαρκή προστασία έναντι της λοίμωξης COVID-19». Και προσθέτει ότι, «αν το εμβόλιό μας είναι αποτελεσματικό, είναι μια πολλά υποσχόμενη προοπτική, καθώς αυτός ο τύπος εμβολίου μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα».

Πώς «εξουδετερώνει» τον κοροναϊό
Για να γίνει κατανοητό το πώς θα λειτουργεί το εμβόλιο, η μέθοδος η οποία ακολουθήθηκε είναι για να διεγείρει τόσο την χημική ανοσία, αυξάνοντας τα εξουδετερωτικά αντισώματα, όσο και την κυτταρική ανοσία, αυξάνοντας τα Τ-λεμφοκύτταρα στον οργανισμό των συμμετεχόντων. «Καταφέραμε να διεγείρουμε ταυτόχρονα δύο λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος» ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο Δρ. Άντριαν Χιλ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Τζένερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το οποίο ηγείται της προσπάθειας ανάπτυξης του συγκεκριμένου εμβολίου. Πάντως, όπως σημείωσαν οι ερευνητές, θα πρέπει να παραμείνουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι αφού δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν το εμβόλιο είναι σε θέση να προσφέρει πλήρη προστασία από τον ιό.

Η μέθοδος η οποία χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα το οργανισμού να εκπαιδεύεται από έναν ακίνδυνο ιό, στον οποίο οι επιστήμονες έχουν ενσωματώσει τμήμα του SARS-CoV-2.Συγκεκριμένα, οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά έναν ιό, ο οποίος προκαλεί κοινά συμπτώματα γρίπης στους χιμπατζήδες, έτσι ώστε αυτός να είναι πλήρως ακίνδυνος όταν εισέρχεται στον οργανισμό του ανθρώπου.

Τέλος, οι επιστήμονες ενσωμάτωσαν σε αυτόν τον ιό τις κατάλληλες γενετικές οδηγίες ώστε αυτός να είναι σε θέση να παράγει την πρωτεΐνη την οποία χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να προσδεθεί στα υγιή κύτταρα. Έτσι, όταν ο γενετικά τροποποιημένος ιός εισάγεται στον ανθρώπινο οργανισμό «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό του σύστημα έτσι ώστε να επιτεθεί άμεσα στον SARS-CoV-2 σε περίπτωση που ο οργανισμός προσβληθεί από αυτόν.Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες στη δημοσίευση, οι δοκιμές έχουν γίνει για την ώρα σε νέους ανθρώπους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ η παρακολούθηση των συμμετεχόντων στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο θα συνεχίσει για έναν χρόνο. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν δοκιμές σε πιο ευάλωτες ομάδες.