Ανησυχία για τα νέα κρούσματα στην Ξάνθη και την αύξηση σε βαλκανικές χώρες

Ανησυχία για τα νέα κρούσματα στην Ξάνθη και την αύξηση σε βαλκανικές χώρες

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον θάλαμο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και σε συνεννόηση με τον καθηγητή παθολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Μετά από αξιολόγηση των νέων επιστημονικών δεδομένων, αποφασίστηκε η μερική άρση της καραντίνας στην Κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης, αλλά και της Κοινότητας Μύκης σττην Ξάνθη, αλλά και η εφαρμογή πλαισίου μέτρων για επτά  ημέρες.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που κυκλοφορούν εντός και εκτός της Κοινότητας.

2. Συνέχιση της απαγόρευσης και αναστολής λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.

3. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 6:00 καθημερινά.

4. Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής και δημόσιας συνάθροισης, με εξαίρεση ενδοοικογενειακών συγκεντρώσεων συγγενών α' βαθμού και έως 8 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση όρων ατομικής προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές θεωρούν ότι είναι υπό έλεγχο η τοπική επιδημία στην Ξάνθη και εάν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις τις επόμενες ημέρες, ενδέχεται σε μία εβδομάδα να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στη Θράκη.

Ανησυχία και για τα εισαγόμενα κρούσματα

Σε μεγάλη επιφυλακή, ωστόσο, βρίσκονται τόσο η Πολιτική Προστασία, όσο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την επικείμενη αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων, μετά το μεγάλο άνοιγμα των συνόρων, που αναμένεται από την 1η Ιουλίου.Εχθές εντοπίστηκαν τρία νέα κρούσματα σε πύλες εισόδου της χώρας, ενώ οι επιστήμονες αναμένουν να αυξηθεί αρκετά το ποσοστό των ημερήσιων κρουσμάτων από το εξωτερικό, από αύριο και για τις επόμενες μέρες.Ηδη, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 1/3 των κρουσμάτων μέχρι σήμερα προέρχεται από το εξωτερικό, καθώς την τελευταία εβδομάδα από τα 122 κρούσματα συνολικά, τα 37 αφορούσαν ταξιδιώτες από άλλες χώρες, στις οποίες υπάρχει μεγάλη έξαρση του κορωνοϊού.

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στα Βαλκάνια

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, την ίδια ώρα, ανησυχία υπάρχει όχι μόνο για τις ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και αλλά και για αρκετές βαλκανικές χώρες, στις οποίες παρατηρείται τελευταία αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ροή επισκεπτών προς την χώρα μας. Ήδη, στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ του περασμένου Σαββάτου, ανακοινώθηκαν δύο “εισαγόμενα” κρούσματα προερχόμενα από την Αλβανία. Στη γειτονική μας Σερβία έχουν επιβεβαιωθεί το τελευταίο 24ωρο, 254 νέα κρούσματα και τρεις νεκροί (270 νεκροί συνολικά και τα κρούσματα 14.046), ενώ και στην Αλβανία, το Κόσοβο, αλλά και την Βουλγαρία, παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, η Κροατία επέβαλε εκ νέου υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες, σε επισκέπτες από τέσσερις χώρες των Βαλκανίων (Κόσοβο, Βοσνία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία).