Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους επενδυτές της ΕΛΒΟ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους επενδυτές της ΕΛΒΟ

Αγώνας διάσωσης για απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου.

ντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους υποψήφιους επενδυτές για την ΕΛΒΟ. Μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς επί ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει τελική λύση. Ωστόσο δεν μπορεί να εκκινήσει ξανά τέτοια διαδικασία και για αυτό, μέσω του εκκαθαριστή (Ernst & Young), θα καλέσει σε διαπραγμάτευση όλους τους δυνητικούς επενδυτές που εκδήλωσαν ως τώρα ενδιαφέρον, για να κάτσουν μαζί στο τραπέζι με τον εκκαθαριστή.

H Προκήρυξη θα εκδοθεί σε περίπου δέκα μέρες, όπως λένε αρμόδιες πηγές, πιθανότατα την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου. Από τότε που θα ανακοινωθεί το πλαίσιο της Προκήρυξης μέχρι που θα κλείσει η διαδικασία και επιλεγεί ο τελικός επενδυτής, θα μεσολαβήσουν μόλις είκοσι ημέρες. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να μην προλάβει να συγκεντρώσει όσα θα προβλέπει η Προκήρυξη που θα βγει.

Άρα από σήμερα ήδη πρέπει κάθε ενδιαφερόμενος να μπει στην πλατφόρμα της ΛΑΡΚΟ (Data Room) για να βρει τα στοιχεία της εταιρίας. Αφού πρώτα κάνει conditionality, στη συνέχεια θα δει την Προκήρυξη που θα εκδοθεί και το πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκινά. Και έτσι θα μπορεί να κερδίσει άλλες 15 μέρες για να βρει και να ετοιμάσει τα στοιχεία. Νικητής θα αναδειχθεί όποιος προσφέρει το υψηλότερο τίμημα, γιατί πλέον δεν μπορεί να γίνει διαγωνισμός.

Κινητικότητα υπάρχει επίσης για τη ΛΑΡΚΟ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ειδικά για το μέλλον και την τύχη της πολύπαθης ΛΑΡΚΟ, το σχέδιο διάσωσης «είναι πάρα πολύ δύσκολο», όπως λένε αρμόδιες πηγές της κυβέρνησης που επείγονται να βρεθεί λύση.

«Θέλουμε να κάνουμε ένα υβριδικό σχήμα», όπως εξηγούν, «το οποίο να μην είναι δημόσιο (γιατί αν είναι δημόσιο τότε σημαίνει ότι μπαίνουν αυτομάτως όλα σε έλλειμμα, χρέος και προσλήψεις), ούτε και αμιγώς ιδιωτικό γιατί δεν μπορεί να περπατήσει αφού θα πρέπει να λάβει και ειδική πρόνοια για τους εργαζόμενους».

Τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση; «Θα δοκιμάσουμε ένα υβριδικό σχήμα. Να πάμε σε «σπάσιμο» με δύο διαγωνισμούς και, εφόσον φαίνεται πως υπάρχει ένα ενδιαφέρον από τουλάχιστον δυο – τρεις ή τέσσερις ενδιαφερόμενους, ευελπιστούμε να καταφέρουμε να σώσουμε την εταιρία» λένε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πηγή: newmoney.gr