Η Ελλάδα θα εκπαιδεύει τον στρατό της Βόρειας Μακεδονίας

Η Ελλάδα θα εκπαιδεύει τον στρατό της Βόρειας Μακεδονίας

Μετά την ανάληψη της ευθύνης επιτήρησης του εναερίου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική πολεμική αεροπορία, φαίνεται ότι οι στρατιωτικοί δεσμοί των δύο χωρών θα εμβαθυνθούν κι άλλο.Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το newsbeast.gr, εκτός από την επιτήρηση του εναέριου χώρου της γείτονος, η Ελλάδα στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών αναλαμβάνει και την εκπαίδευση του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 17 της Συνθήκης των Πρεσπών προβλέπει ότι τα δύο μέρη «θα ενισχύσουν και θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της Άμυνας, μέσω μεταξύ άλλων, συχνών εκατέρωθεν επισκέψεων και επαφών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεών τους, την κατάλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας και οικοδόμησης ικανοτήτων, τη συνεργασία στους τομείς της παραγωγής, ενημέρωσης και κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση προσωπικού την οποία τα μέρη θα μπορούσαν να παράσχουν το ένα στο άλλο».

Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα ο μικρός σε δύναμη στρατός της γείτονος χώρας εκπαιδευόταν από την Τουρκία, ωστόσο, με τη Συμφωνία των Πρεσπών αυτό αλλάζει και πλέον ο κρίσιμος αυτός τομέας περνά στα χέρια της Αθήνας.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σταδιακά το ελληνικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει και τη διενέργεια κοινών ασκήσεων ενώ το όλο πρότζεκτ λειτουργεί ως ασπίδα ασφαλείας και για την Ελλάδα έναντι τρίτων δυνάμεων.

Προφανώς η βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Ελλάδα στους βόρειους γείτονές μας είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή που μπορούν να μας δώσουν αυτοί, των οποίων ο οπλισμός είναι σαφέστατα πολύ υποδεέστερος, απαρτιζόμενος από μόλις 9.000 επαγγελματίες οπλίτες.