ΣτΕ: Ποιοι εξαιρούνται από τα βαρέα και ανθυγιεινά

ΣτΕ: Ποιοι εξαιρούνται από τα βαρέα και ανθυγιεινά

Νόμιμη και συνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η εξαίρεση από το υπουργείο Εργασίας σειράς επαγγελμάτων από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών

με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σε αυτά να χάνουν επιδόματα και πρόσθετες παροχές.

Στο ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει κατά σχετικής απόφασης του υπουργείου Εργασίας, ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων στην υαλουργία, τσιμεντοβιομηχανία, διακίνηση τσιμέντου, λατομεία, χημική βιομηχανία, κατεργασία ελαστικών και πλαστικών ζητώντας να ακυρωθεί η εξαίρεσή τους από τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Όμως η επταμελής σύνθεση του Α Τμήματος του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αναστάσιο Γκότση και εισηγήτρια τη σύμβουλο, Παρασκευή Μπραϊμη με αποφάσεις τους απέρριψαν τις αιτήσεις των ομοσπονδιών και των σωματείων.

Όπως αναφέρεται στις αποφάσεις του ΣτΕ στο υπουργείο Εργασίας συστάθηκε ειδική επιτροπή για να κρίνει ποιοί εργαζόμενοι με τα σημερινά δεδομένα πρέπει να υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά.   

Στις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ αναφέρεται ακόμα πως το 2010 με αφορμή την δημοσιονομική κρίση, προβλέφθηκαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το νέο ασφαλιστικό σύστημα, (νόμος 3863 του 2010)που καθόρισε τον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών, αφού απόψεις εξέφρασαν τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΓΣΕΒΕΕ.

Επίσης το ανώτατο δικαστήριο, απέρριψε τόσο τους ισχυρισμούς των σωματείων περί παράβασης των συνταγματικών αρχών της ισότητας, της αναλογικότητας και της κρατικής μέριμνας στην κοινωνική ασφάλιση, λόγω θέσπισης αυστηρότερων κριτηρίων για τον καθορισμό του ποιος εργαζόμενος υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά.


Πηγή: www.skai.gr