Πόσα εκατομμύρια χρειάζεται ο ΠΟΥ για να "πολεμήσει" τον ιό Ζίκα

Πόσα εκατομμύρια χρειάζεται ο ΠΟΥ για να "πολεμήσει" τον ιό Ζίκα

Εσπευσμένη παραγωγή εμβολίων, διαγνωστικές μέθοδοι και έρευνα στο πλαίσιο του σχεδίου -Για απειλή με πολύ σοβαρές διαστάσεις κάνει λόγο ο οργανισμός υγείας.

 

Σχέδιο 56 εκατ. δολαρίων θα χρειαστεί να εφαρμόσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου ιού Ζίκα, μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Στο πλάνο αυτό θα συμπεριλαμβάνεται και η εσπευσμένη παραγωγή εμβολίων, οι διαγνωστικές μέθοδοι και η έρευνα για τον τρόπο μετάδοσης του ιού, ο οποίος έχει εξαπλωθεί σε 39 χώρες και συνδέεται με ανωμαλίες, όπως η μικροκεφαλία στα νεογέννητα.

Οι πόροι, από τους οποίους τα 25 εκατ. δολάρια θα προορίζονται μόνο για τον ίδιο τον ΠΟΥ και τα τοπικά γραφεία του, θα χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του ιού που μεταδίδεται από κουνούπι.

Επισημαίνεται, πως το ποσό πρόκειται να συγκεντρωθεί από κράτη-μέλη και άλλους δωρητές, ενώ στο μεταξύ έχει ενεργοποιηθεί μία έκτακτη πρωτοβουλία για την αρχική χρηματοδότηση των προσπαθειών του οργανισμού με δύο εκατ. δολάρια.

«Η πιθανή σύνδεση του ιού με νευρολογικές επιπλοκές και εκ γενετής δυσμορφίες έχουν τροποποιήσει γρήγορα το προφίλ του Ζίκα από μία ήπια απειλή σε μία με πολύ σοβαρές διαστάσεις», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, η οποία πρόκειται να ταξιδέψει την ερχόμενο εβδομάδα στην Βραζιλία για να ελέγξει τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του Ζίκα από τον ΠΟΥ και πρόκειται να συναντηθεί και με τον υπουργό Υγείας της χώρας.

Την ίδια ώρα, το πλαίσιο του ΠΟΥ αναφέρει πως είναι απαραίτητο να διερευνηθεί η παρουσία του ιού Ζίκα στο σπέρμα και σε άλλα σωματικά υγρά, περιλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται με την εγκυμοσύνη και η πιθανή μετάδοσή του μέσω της σεξουαλικής επαφής και από τη μητέρα στο έμβρυο.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι τα ελάχιστα υπάρχοντα στοιχεία, υποδηλώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης με τη σεξουαλική επαφή, καθώς και με τον εντοπισμό του ιού στο σπέρμα και τα ούρα.

Στο μεταξύ, η Βραζιλία διενεργεί έρευνα για την πιθανή σύνδεση του Ζίκα με τις περισσότερες από 4.300 περιπτώσεις μικροκεφαλίας που έχουν παρατηρηθεί στη χώρα.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ανάμεσα σε αυτές, οι 460 συνδέονται άμεσα με τον Ζίκα, ενώ για 41 δεν αποδεικνύεται ακόμα ότι η μικροκεφαλία προήλθε από τον ιό.

protothema.gr