Ο χάρτης της Γης μέσα από τα... στερεότυπα

Ο χάρτης της Γης μέσα από τα... στερεότυπα

Το πρόβλημα με τα στερεότυπα είναι ότι είναι κατασκευασμένα από... στερεότυπα. Μπορούν δηλαδή να είναι ψευδή την ίδια στιγμή που έχουν και μεγάλες δόσεις αλήθειας, μπορούν να είναι ενοχλητικά, ρατσιστικά ή άδικα όμως μπορούν να είναι εξίσου και αρκετά διασκεδαστικά. 

Τα κλισέ ήταν και θα παραμείνουν ο εύκολος τρόπος να καταλαβαίνουμε τον κόσμο γύρω μας. Και αυτή ήταν αυτή ήταν και η κεντρική ιδέα πίσω από την δημιουργία ενός χάρτη της Γης από τον 17χρονο Martin Vargic από την Σλοβακία, ο οποίος αποφάσισε να φτιάξει έναν παγκόσμιο Άτλαντα των Στερεοτύπων για όσους θέλουν να μάθουν με μια «ματιά» τον πλανήτη. Μια ματιά μέσα από την... κλειδαρότρυπα των στερεοτύπων.
Με άλλα λόγια, ο ευφάνταστος νεαρός ξανάφτιαξε τον χάρτη της Γης, χαράσσοντας τα σύνορα κάθε χώρας με βάση τα κλισέ που υπάρχουν για αυτήν. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πολύ ευχάριστο, αν και -ως είθισται με τα στερεότυπα- κάποια από αυτά ίσως και να αδικούν τους λαούς στους οποίους αναφέρονται. Σε άλλες περιπτώσεις πάντως είναι και κολακευτικά, όπως για παράδειγμα στην Ιαπωνία, που χαρακτηρίζεται με το επίθετο «έξυπνοι», ή τον Καναδά που έχει τον γενικό χαρακτηρισμό «ευγενικοί».Από τα πιο χαρακτηριστικά στερεότυπα είναι τα μεγάλα κεφαλαία γράμματα πάνω από τις ΗΠΑ με την φράση «Ελευθερία για τους λευκούς και τους πλούσιους» ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέροντα παρουσιάζονται τα πράγματα στην Ευρώπη, με την μεγάλη ποικιλία σε πολιτισμούς και κοινωνίες να δημιουργούν ένα απίστευτο παζλ συνηθειών και πολιτικών-γεωγραφικών δεδομένων. 

Για παράδειγμα η Ιταλία βρίσκεται κάτω από τον τίτλο «Πίτσα», η Γερμανία έχει το «Λουκάνικο», η Τσεχία έχει το... «Πορνό» (και το «Κλέφτες»...), η Ισπανία το «Kακοποίηση Ζώων», η Ρουμανία το «Δράκουλας» και πάει λέγοντας..Σε ότι αφορά τη χώρα μας, ο 17χρονος αποδεικνύεται μάλλον φιλέλληνας, καθώς μας περνάει στα... ελαφρά, με γενικό τίτλο «Σπάρτη», και δευτερεύουσες αναφορές όπως «Παρθενώνας», «Λάδι», «Θάλασσα με πολλά νησιά», «Πανέμορφες Θάλασσες», «Μινώταυρος», «Λεωνίδας» «Gay Άγαλμα». Όσο για την γείτονα Τουρκία, ο γενικός τίτλος είναι -τι άλλο;- «Κεμπάμπ».Η πρώτη έκδοση του χάρτη βγήκε το 2014, ενώ η νέα έκδοση με 5.000 καινούργιες αναφορές και απίστευτη εμμονή με την λεπτομέρεια και τις φαρμακερές αναφορές στα ήθη και τα πολιτικά δεδομένα της κάθε χώρας. Ο εν λόγω χάρτης μαζί με άλλους εξίσου παράξενους και αρκετά διασκεδαστικούς που έχει φτιάξει ο ευφάνταστος Σλοβάκος βρίσκονται όλοι μαζί σε ένα βιβλίο που έχει εκδώσει στο εξωτερικό με τον τίτλο «The Atlas of Everything You Never Knew You Needed to Know». 

Και όντως, τα στερεότυπα, με όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχουν, είναι ο συντομότερος δρόμος για να μάθει κανείς όσα δεν γνώριζε και θα ήθελε να μάθει. Έστω και αν μερικές φορές δεν είναι τίποτα άλλο από... στερεότυπα. 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.