Επτά παραιτήσεις για τα Πειραματικά Σχολεία - Πλήρης ρήξη με Μπαλτά

Παραιτήθηκαν και τα επτά μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των προτύπων σχολείων μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Παιδείας, Αρ. Μπαλτά. 

Τα μέλη της επιτροπής έκαναν λόγο για πλήρη ρήξη με το υπουργείο, καθώς ο κ. Μπαλτάς αναφέρθηκε στα πρότυπα σχολεία, κάνοντας χρήση μέχρι και της λέξης «χιτλερικό», αναλύοντας ιδεολογικά την αριστεία και εκφράζοντας την αντίθεσή του στην αριστεία και τον πειραματισμό.


Μιλώντας στο prototothema.gr, ο αντιπρόεδρος της Διοκούσας Επιτροπής, Γ. Αντωνίου, έκανε λόγο για «ναυάγιο» στο διάλογο με το υπουργείο, καθώς ανατρέπει πλήρως την υφιστάμενη κατάσταση των πρότυπων σχολείων, το θεσμικό πλαίσιο των οποίων είχε υπηρετήσει η διοικούσα επιτροπή.

Χθες, πάντως, μία ακόμα δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προστέθηκε στο «σίριαλ» με τα πρότυπα σχολεία. «Θεωρούμε» είπε ο κ. Θεοδωράκης, «ότι αυτή η προσπάθεια να καταργηθούν τα πρότυπα σχολεία είναι εκτός λογικής, να σπρώξουμε δηλαδή τον κόσμο ξανά στα ιδιωτικά σχολεία».

Επίσης , υπογράμμισε ότι «είναι ένα κακό μήνυμα ότι όλοι αυτοί οι Έλληνες δάσκαλοι του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν έρθει στη χώρα για να προσφέρουν αφιλοκερδώς στα πανεπιστήμια, αυτή τη στιγμή ουσιαστικά εκδιώχνονται, αφού τους λέμε ότι δεν θέλουμε τη βοήθειά τους και ότι δεν υπάρχει λόγος να είναι κοντά μας».

Η μεγαλύτερη αναστάτωση πάντως επικρατεί στους γονείς, οι οποίοι δεν έχουν κατανοήσει ακόμα αν και σε ποια σχολεία θα γίνουν εξετάσεις και ποια θα παραμείνουν πρότυπα. 

Η επιστολή παραίτησης έχει ως εξής

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ (ΔΕΠΠΣ)

Η Διοικούσα Επιτροπή των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων επί 4 χρόνια εργάστηκε χωρίς την παραμικρή υλική απολαβή ή αμοιβή για τα μέλη της, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου 60 σχολικών μονάδων το οποίο είχε ως σκοπό να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα καλών πρακτικών για τη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στην προοπτική αυτή επιτελέστηκε ένα πολύπλευρο έργο με συγκεκριμένες παιδαγωγικές και αναπτυξιακές επιλογές, με εθελοντική προσφορά εκατοντάδων εκπαιδευτικών, σχολικών συμβούλων, διευθυντών σχολικών μονάδων, πανεπιστημιακών που ανέλαβαν την υλοποίηση του εγχειρήματος, με τη γενικευμένη αποδοχή στο επίπεδο της κοινωνίας και των εκπαιδευτικών θεσμών.

Οι διαφαινόμενες προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας όπως αυτές αποτυπώθηκαν κατ’ αρχάς στο δημόσιο λόγο της και ακολούθως στις συναντήσεις με τη ΔΕΠΠΣ κινούνται σε μια κατεύθυνση ολοκληρωτικής απαξίωσης του όλου θεσμικού πλαισίου και της προσπάθειας για ένα καλό, ποιοτικό, καινοτόμο δημόσιο σχολείο.

Επομένως η ΔΕΠΠΣ, η οποία αμέσως έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του κ. Υπουργού, δεν είναι δυνατόν να έχει άλλη επιλογή από την υποβολή της οριστικής της παραίτησης.

Γεώργιος Θεόφ. Καλκάνης, Πρόεδρος
Γιάννης Αντωνίου, Αντιπρόεδρος
Τάκης Δέγλερης
Κώστας Ραβάνης
Βασιλική Ζιάκα
Παναγιώτης Πήλιουρας
Γιάννης Σωσσίδης
Αικατερίνη Ριζάκη (Γραμματέας της ΔΕΠΠΣ)