Έλληνες επιχειρηματίες επενδύουν δισεκατομμύρια εκτός Ελλάδας

Κι όμως οι Ελληνες επενδύουν και μάλιστα πολλά δισεκατομμύρια, αλλά η χώρα δεν επωφελείται. Γιατί άραγε;

Γιατί οι Ελληνες επενδυτές προτιμούν τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και την Κίνα για να επενδύσουν και όχι την Ελλάδα.
Στην Αλβανία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Euro2day, οι Ελληνες πέρυσι κατείχαν την πρώτη θέση των ξένων επενδυτών με 1,08 δις. ευρώ (εδώ να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα φέτος οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν στο 1 δις. ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις ελληνικές πρεσβείες στη Ρουμανία ιδρύθηκνα 323 νέες επιχειρήσεις από Ελληνες, ενώ τα κεφάλαια που επενδύθηκαν από τις 5.790 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων ανήλθαν 1,68 δις. ευρώ, στη Βουλγαρία φέτος ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων των Ελλήνων ήταν 2.500.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις της Invest Bulgaria (βουλγαρικής κρατικής υπηρεσίας για τις επενδύσεις), η Ελλάδα είναι δεύτερη σε άμεσες επενδύσεις στη χώρα, αφού σημαντικό μέρος των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων ελληνικών επιχειρήσεων προέρχεται κυρίως από το Λουξεμβούργο και την Κύπρο και από την Ολλανδία.

Συνολικά, όπως αναφέρει το Euro2day οι Ελληνες επιχειρήσεις επένδυσαν ή πρόκειται να επενδύσουν 9,5 δις. ευρώ στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κίνα.

Ειδικά στην τελευταία ναυπηγούνται πλοία αξίας 4,2 δις. ευρώ.

newsit.gr

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.