Αρχιφύλακας των ΜΑΤ σε μεγάλη σπείρα διακίνησης μεταναστών

Πολυμελή οργάνωση παράνομης διακίνησης μεταναστών στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. Συνελήφθησαν δύο συνταξιούχοι ναυτικοί 67 και 52 ετών, ένας 50χρονος απόστρατος πλωτάρχης του Λιμενικού, ένας 50χρονος αρχιφύλακας που υπηρετεί στα ΜΑΤ και μία 42χρονη τραπεζική υπάλληλος.

Αναζητούνται επιπλέον δύο αλλοδαποί μέλη της οργάνωσης καθώς έχουν ταυτοποιηθεί για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση και την εμπλοκή τους στην παράνομη δραστηριότητά της. Πρόκειται για δύο αδέλφια, υπηκόους Συρίας, ηλικίας 45 και 48 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται επιπλέον για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, για παραβάσεις της νομοθεσίας για την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»), ενώ ο 64χρονος κατηγορείται επιπλέον και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Στο πλαίσιο των ερευνών, συνελήφθη για την εμπλοκή του σε άλλη υπόθεση ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που φέρει το βαθμό του αστυνομικού Διευθυντή και υπηρετεί στην Κορινθία. Σε βάρος του σχηματίστηκε αυτοτελής ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφων, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος.

Ειδικότερα προέκυψε χρηματισμός του με το ποσό των 11.000 ευρώ, από τον 52χρονο ημεδαπό, ο οποίος συνελήφθη για την εμπλοκή του στην παραπάνω εγκληματική οργάνωση. Όπως προέκυψε ο χρηματισμός σχετίζεται με μη συναφή υπόθεση και συγκεκριμένα με την ανάθεση, από τον 52χρονο, στον αξιωματικό, υπόθεσης ιδιωτικής φύσης, που αφορούσε αναζήτηση και ανεύρεση ατόμου, που όφειλε στον ιδιώτη υψηλό χρηματικό ποσό.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και στο αυτοκίνητο του αξιωματικού βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός εγγράφων (πρωτότυπα ή αντίγραφα), που αφορούσαν κυρίως σε υποβλητικές αναφορές, ενημερωτικά δελτία και σημειώματα, σηματικές αναφορές, αντίγραφα δικογραφιών καθώς και άλλα υπηρεσιακά έγγραφα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το απόγευμα ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά. Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας, έχει κινηθεί η διαδικασία για την επιβολή των ανάλογων πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος των δύο αστυνομικών.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων τους τελευταίους οκτώ μήνες διερευνούσε τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διευκόλυναν την είσοδο στην χώρα μας μεγάλου αριθμού παρανόμων μεταναστών από την Τουρκία, με σκάφη μέσω θαλάσσης και στη συνέχεια τους διακινούσαν οδικώς, με λεωφορεία και φορτηγά προς την Ελλάδα αλλά και προς άλλες Χώρες της Ευρώπης (Ιταλία).

Για κάθε μη νόμιμο μετανάστη η εγκληματική οργάνωση λάμβανε ως αμοιβή το ποσό των 2.000 - 3.000 ευρώ. Όπως προέκυψε, τα μέλη του κυκλώματος είχαν αποκομίσει υψηλά χρηματικά ποσά, που προέρχονταν από τη συστηματική παράνομη δραστηριότητά τους, τα οποία στη συνέχεια νομιμοποιούσαν μέσω διαδικασιών «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Τα μέλη του δικτύου αποβίβαζαν τους προερχομένους από τα παράλια της Τουρκίας μετανάστες σε παράκτιες περιοχές της Χαλκιδικής ή της Μαγνησίας. Στη συνέχεια τους μετέφεραν οδικώς, με λεωφορεία ή φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων με Βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Σε άλλες περιπτώσεις επιβίβαζαν τους μετανάστες σε φουσκωτό σκάφος από τις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, ιδίως την περιοχή του Καλού Νερού Μεσσηνίας, και αφού τους μετεπιβίβαζαν σε σκάφος, που έπλεε στα διεθνή ύδατα με φαινομενικό τουριστικό προορισμό τις δαλματικές ακτές της Κροατίας, τους αποβίβαζαν στα παράλια της Ιταλίας.

Η εγκληματική οργάνωση διέθετε τη δυνατότητα εναλλαγής των μελών της (άλλη δομή στην ομάδα) με λιγότερο ή καθόλου ιεραρχία και με διακριτούς για τον καθένα ρόλους (καταμερισμός εργασίας για την διαμετακόμιση αλλοδαπών και την προσφορά παρανόμων υπηρεσιών).

Ως προς τον καταμερισμό των επιμέρους δραστηριοτήτων, ο 52χρονος ημεδαπός είχε το «ρόλο» του κεντρικού οργανωτή και ενεργούσε κατ’ εντολή του 67χρονου ημεδαπού, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την προμήθεια και τη διάθεση των κατάλληλων σκαφών για την μεταφορά των μη νόμιμων μεταναστών καθώς και για την διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών.

Ο αρχιφύλακας είχε το «ρόλο» του προπομπού κατά τις μετακινήσεις των μη νόμιμων μεταναστών, εντός της ελληνικής επικράτειας, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος ύψους 2.000 ευρώ, κάθε φορά. Πιο αναλυτικά, κινούμενος με διαφορετικά ιδιωτικά οχήματα, παρείχε «κάλυψη» σε περίπτωση αστυνομικών ελέγχων και για το σκοπό αυτό έφερε τη στολή του και υπηρεσιακό φορητό ασύρματο.

Περαιτέρω, ο απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, συμμετείχε ενεργά και παρείχε πληροφόρηση σχετικά με τους ελέγχους και τις περιπολίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και στην επιλογή του παράκτιου σημείου, από όπου θα πραγματοποιούνταν η μεταφορά και επιβίβαση των αλλοδαπών στα σκάφη του κυκλώματος.

Ο 48χρονος υπήκοος Συρίας, που αναζητείται, αναλάμβανε την πλοήγηση των σκαφών, που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για την παράνομη διακίνηση-προώθηση των μεταναστών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. η οργάνωση χρησιμοποιούσε ιδιαίτερα τεχνάσματα, προκειμένου να αποφεύγει τον εντοπισμό της και την ταυτοποίηση των σκαφών που χρησιμοποιούσε. Ενδεικτικά, προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη ταυτοποίησης σκάφους, υπό την επωνυμία «KISMET», ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων του 67χρονου συλληφθέντα και να αποκρύψει στοιχεία εμπλοκής του, προχώρησε πρόσφατα σε μετονομασία του.

Στη συνέχεια για να «εμφανίσει» αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος προχώρησε σε εικονική πώληση του σκάφους, μέσω ενός πολυδαίδαλου συστήματος μεταβίβασης σε offshore εταιρείες του εξωτερικού (με διευθύνοντες «παρένθετα πρόσωπα»), που όπως προέκυψε έχουν ως κοινή διαχειρίστρια, εταιρεία που εδρεύει στην Πολιτεία Delaware των Η.Π.Α.

Προκειμένου η εγκληματική οργάνωση να νομιμοποιεί τα κέρδη της, χρησιμοποιούσε διάφορες τεχνικές, όπως τη μεθοδολογία ξεπλύματος με μικρές καταθέσεις (smurfing), την ιδιωτική κατανάλωση (μετρητά στο σπίτι), τη «ρευστότητα» επιχειρήσεων μέσω εταιρειών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην αγορά (σκάφη αναψυχής) και την «νόμιμη» επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω υπεράκτιων εταιρειών.

Από την έρευνα προέκυψε η διασύνδεση των δύο υπηκόων Συρίας, που αναζητούνται από το 2004, με εντάλματα σύλληψης του Ανακριτή του 1ου Τακτικού Τμήματος του Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας, για προώθηση μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της Χώρας.

Οι δυο υπήκοοι Συρίας χρησιμοποιούσαν πλωτό μέσο, άλλης εταιρείας, η οποία επίσης διασυνδέεται με τις προαναφερόμενες offshore εταιρείες, μέσω του ιδίου εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου (εταιρείας στο Delaware - Η.Π.Α.) Επιπλέον έχει στην ιδιοκτησία της ελλιμενισμένο στη μαρίνα Αλίμου σκάφος, υπό επωνυμία «STORM UP», το οποίο και κατασχέθηκε.

Την 01-07-2014 και 02-07-2014 οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν, από κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ευρείας κλίμακας ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, με σκοπό την σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, την έρευνα των ελεγχόμενων χώρων και μέσων, την κατάσχεση μέσων και προϊόντων της εγκληματικής δράσεως, καθώς και την ολοσχερή αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου.

Στις έρευνες για την αναζήτηση σκαφών και ειδικά του προαναφερόμενου « STORM UP », συμμετείχε ενεργά κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Από τις έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, στην οικία του 52χρονου και της 42χρονης:

 • Το χρηματικό ποσό των εννέα χιλιάδων και πεντακοσίων (9.500) €,
 •  δύο (2) πλαστικά σακουλάκια με είκοσι εννέα (32) χρυσές λίρες Αγγλίας,
 •  ένας (1) ναυτιλιακός χάρτης Italy - south East Coast ,
 •  ένας (1) ναυτιλιακός χάρτης Αιγαίου Πελάγους στο νότιο τμήμα,
 •  ένας (1) ναυτιλιακός χάρτης Western Mediterranean Gibraltar to the Ionian sea,
 •  ένας (1) ναυτιλιακός χάρτης Eastern Mediterranean Sardegna to port said and Black sea,
 •  ένας (1) ναυτιλιακός χάρτης Αιγαίου Πελάγους νότιο τμήμα,
 •  ένας (1) ναυτιλιακός χάρτης άκρα Σουνίου μέχρι Ν.Λέσβου,
 •  πράξη αγοροπωλησίας σκάφους ( Bill of sale )
 •  συμβόλαιο μεταβίβασης εταιρικών μεριδίων,
 •  πιστοποιητικό διαγραφής πλοίου και
 •  συμβόλαιο λύσης εταιρίας περιορισμένης ευθύνης και διάφορα έγγραφα

Σημειώνεται ότι οι κατασχεμένοι ναυτιλιακοί χάρτες έφεραν ιδιόχειρες σημειώσεις στα σημεία κίνησης των παράνομων δρομολογίων (ακτή Τουρκίας, παράλια Πελοποννήσου, Αδριατικό Πέλαγος (Κροατία και Β. Αλβανία), Ιταλικές ακτές).

Στην οικία του 67χρονου συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 •  Το χρηματικό ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) €,
 •  το χρηματικό ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) δολαρίων Η.Π.Α,
 •  σημαία διαστάσεων περίπου 65 × 1,30 cm Φιλανδίας,
 •  τραπεζικά έγγραφα,
 •  φύλλο με ιδιόχειρες σημειώσεις,
 •  διάφορα έγγραφα και τραπεζικά εμβάσματα συνολικού ύψους 35.000 ευρώ.
 •  πιστόλι με γεμιστήρα, η οποία περιείχε συνολικά πέντε (5) φυσίγγια,
 •  δέκα (10) φυσίγγια,
 •  απόδειξη τραπεζικής συναλλαγής για το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000)€
 •  απόδειξη τραπεζικής συναλλαγής για το ποσό των σαράντα χιλιάδων (40.000)€,
 •  απόδειξη τράπεζας για το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) €,
 •  δελτίο ανάληψης από τραπέζης για το ποσό των έντεκα χιλιάδων πεντακοσίων (11.500)€ και συμφωνητικό πώλησης σκάφους

Στην οικία του Αρχιφύλακα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία κάρτα SIM και μια ηλεκτρονική συσκευή τύπου POCKET PC .

Σε έρευνα στο υπό επωνυμία «STORM UP» σκάφος, το οποίο ήταν ελλιμενισμένο στη μαρίνα Αλίμου, βρέθηκαν καικατασχέθηκαν:

 • Σαράντα (40) διάφορα κέρματα Τουρκίας, και δυο (2) χαρτονομίσματα των πέντε λιρών Τουρκίας,
 • διαβατήριο Αρχών Συρίας,
 • συσκευασία που περιέχει μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης,
 • τρεις (3) σημαίες Ολλανδίας,
 • ναυτιλιακός χάρτης περιοχής Νοτίων Κυκλάδων φέρων χειρόγραφες αποτυπώσεις σημάνσεως θέσης,
 • τρεις (3) συσκευές κινητών τηλεφώνων,
 • δύο (2) κάρτες SIM και δύο (2) στελέχη (χρησιμοποιημένων) όμοιων καρτών,