Επίσχεση εργασίας από αύριο στις ιδιωτικές κλινικές. Δε θα δέχονται ασθενείς από τον ΕΟΠΥΥ

Σε επ' αόριστον επίσχεση εργασίας προς τον ΕΟΠΥΥ προχωρούν από αύριο 3 Ιουλίου οι ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες δεν θα δέχονται εισαγωγές νέων περιστατικών.

Για διαγνωστικές εξετάσεις, οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους και θα διεκδικούν το ποσό που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ. Κανονικά θα πραγματοποιούνται πάντως οι αιμοκαθάρσεις.

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών δεν αποδέχεται τα μέτρα τής υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate) και του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (claw back), ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, οι ασθενείς που νοσηλεύονται θα συνεχίσουν να νοσηλεύονται κανονικά μέχρι την αποθεραπεία τους, ενώ οι κλινικές δεν θα δέχονται νέες εισαγωγές επί πιστώσει, ή διαγνωστικές εξετάσεις επί πιστώσει σε εξωτερικούς ασθενείς.

Οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση θα εξυπηρετούνται πάντως κανονικά, τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, καθώς καλύπτονται από ξεχωριστές συμβάσεις με διαφορετικό κωδικό πληρωμών.

Στο μεταξύ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί με επιστολή του την παρέμβαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή ρύθμιση με την οποία «θα αποκαθίστανται όλες οι άδικες μισθολογικές περικοπές, οι οποίες επιβλήθηκαν από το 2012 στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο».

Ακόμα, οι φαρμακοποιοί ζητούν την άμεση εξόφληση φαρμάκων του μηνός Μαρτίου, για την οποία, όπως αναφέρουν, υπάρχει καθυστέρηση.

Εκφράζουν ακόμα επιφυλάξεις για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, επισημαίνοντας ότι «κοινωνική πολιτική στην υγεία χωρίς αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από τα 2 δισ., δεν μπορεί να γίνει. Φαρμακευτική κάλυψη στους ανασφάλιστους δεν μπορεί να δοθεί, στερώντας τα φάρμακα από τους ασφαλισμένους, και τούμπαλιν».