Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες. Φοιτήτριες σε κείμενο που υπογράφουν εκφράζουν τις έντονες αντιδράσεις τους.
Το κείμενο που υπογράφουν 213 εκλεγμένες φοιτήτριες σε Φοιτητικούς Συλλόγους από διάφορες φοιτητικές παρατάξεις:
Εδώ και περισσότερο από δύο μήνες δίνουμε έναν τίμιο και ακούραστο αγώνα, με δεκάδες συλλαλητήρια και πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, που κάνει την αδικία νόμο και διαλύει τα πτυχία και το μέλλον μας.
Μέσα σε αυτό τον αγώνα συσπειρωθήκαμε στους Φοιτητικούς μας Συλλόγους και η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα της πάλης μας, μάς έδωσε δύναμη και κουράγιο. Αισθανθήκαμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, όχι μόνο γιατί διεκδικούμε ένα ποιοτικό, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο, αλλά γιατί η μεγάλη πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας, του εργατικού-λαϊκού κινήματος, στάθηκε στο πλευρό μας, πάλεψε, αγωνίστηκε, έδωσε τη μάχη για τις σπουδές και τις σχολές που έχει ανάγκη.
Ο αγώνας μας είναι ιστορικός, αφού σε όλη τη χώρα οι φοιτητές διατρανώνουν σε όλους τους τόνους την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που η κυβέρνηση, χωρίς κανένα παιδαγωγικό κριτήριο, έρχεται να θεσμοθετήσει, όχι για να αναβαθμίσει και να στηρίξει τις σπουδές μας, αλλά γιατί θέλει να ενισχύσει τα κέρδη των λίγων.
Σήμερα, είμαστε στον δρόμο του αγώνα για έναν ακόμα λόγο, γιατί είναι 8η Μάρτη, Παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Γι’ αυτό, μας εξοργίζει διπλά η κυβέρνηση, η οποία, για να υπερασπιστεί τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, κάνει πως δε βλέπει τα ακραία φαινόμενα σήψης και εκμετάλλευσης φοιτητών και φοιτητριών, που ανθούν πάνω στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, της υπερχρέωσης των φοιτητών και της ανεξέλεγκτης δράσης κυκλωμάτων και εταιρειών, που αναζητούν «πελατεία» σε οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτους νέους ανθρώπους. Η ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων και η εμπορευματοποίηση της ανώτατης παιδείας σε χώρες, όπως η Μεγ. Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ κ.α. έχουν ανοίξει τις ορέξεις σε διαφόρων ειδών «αρπακτικά», από “στρατολογητές” μισθοφόρων για ιμπεριαλιστικούς πολέμους προσφέροντας ως αντάλλαγμα την αποπληρωμή των φοιτητικών τους δανείων, μέχρι τα κυκλώματα εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης της σεξουαλικότητας. Πρόκειται για φαινόμενα που επανειλημμένα έχει καταγγείλει το φοιτητικό κίνημα.
Διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κουβέντα από τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη διάλυση των πτυχίων και του μέλλοντός μας, ουσιαστικά ανοίγοντας τον δρόμο στους εμπόρους των πτυχίων να πουλάνε την πραμάτεια τους, σχεδιάζοντας έναν δυσοίωνο και ανησυχητικό δρόμο με δίδακτρα και φοιτητικά δάνεια.
Δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι η κυβέρνηση, που φέρνει το αντιδραστικό τερατούργημα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα ακολουθούσε κάποιο διαφορετικό δρόμο. Έχουμε όμως ελπίδα στον αγώνα μας και τη μαζικοποίησή του, στους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, που κατέκλυσαν τους δρόμους της χώρας και παλεύουν για το μέλλον που μας αξίζει! Σε αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε αντιπαλεύοντας όχι μόνο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και την προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει, αλλά και τα σάπια φαινόμενα που φέρνει η παιδεία-εμπόρευμα στις ζωές των νέων ανθρώπων. Έτσι τιμάμε αγωνιστικά την 8η Μάρτη, Παγκόσμια μέρα της γυναίκας.