Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΤριψήφιος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων μετά από πέντε μήνες

Τριψήφιος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων μετά από πέντε μήνες

.

Την πτώση των σκληρών δεικτών και ειδικά των κρουσμάτων σε τριψήφιο νούμερο καταγράφουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ (932).

Τριψήφιο επίπεδο, το οποίο οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αποτελέσει από εδώ και πέρα τον κανόνα και μάλιστα φαίνεται ότι έρχεται νωρίτερα ταπό τα τέλη Ιουνίου, όπως αναμενόταν, βάσει προβλέψεων αρκετών ειδικών.

Τα νούμερα βελτιώνονται, οι δείκτες υποχωρούν, ωστόσο το τείχος ανοσίας παραμένει ακόμη μακριά, το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται σχετικά ψηλά και «η περιπέτεια δεν έχει λήξει, ούτε θα λήξει σύντομα», όπως ανέφερε προ ημερών η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός διαγνώσεων Covid19 μειώθηκε κατά 15%, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ΜΕΘ κατά 10% και οι θάνατοι κατά 27%. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 9.500 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα μισά εντοπίστηκαν μέσω των self tests. Μειωμένος είναι και ο μέσος πόρος των ημερησίων κρουσμάτων που κινείται στα 13 ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ η μέση ηλικία των νέων περιστατικών έχει πέσει στα 36 έτη.

Πτωτικά κινείται και ο αριθμός νοσηλευομένων στα νοσοκομεία που ανέρχεται σε 2.200, με δύο από τους τρεις να είναι άνω των 55 ετών και στην συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι.

Εδώ αρχίζουν και τα προβλήματα. Σε μια στιγμή όπου το εμβολιαστικό πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, εντούτοις βρισκόμαστε περίπου στο 22% του πληθυσμού που έχει κάνει και την δεύτερη δόση του εμβολίου, δηλαδή αρκετά μακριά από το στόχο της συλλογικής ανοσίας του 60% υπό το καθεστώς μεταλλάξεων που δημιουργούνε νέα δεδομένα και με την τουριστική σεζόν να έχει ανοίξει και να φορτώνει μετά τις 15 Ιουνίου.

Στον αντίποδα της μαζικής συμμετοχής των νεότερων ηλικιών στο πρόγραμμα εμβολιασμού, οι 80ρηδες και άνω, κάποια νησιά, αλλά και συγκεκριμένες περιοχές ακόμη «αντιστέκονται».

Καθώς ήδη ζεσταίνονται οι μηχανές του τουρισμού και μετά τις δυσμενείς εξελίξεις στη Μ. Βρετανία που έχει θέσει Ελλάδα και Πορτογαλία εκτός «πράσινης» λίστας για τα καλοκαιρινά ταξίδια, η υστέρηση στους εμβολιασμούς στα νησιά θα έχει ποικίλες επιπτώσεις στην ανάδειξη τους ως ασφαλείς τουριστικοί προορισμοί, σε μία εποχή που όλοι περιμένουν από τον τουρισμό να καλύψει το χαμένο έδαφος και να βοηθήσει στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

Πέρα από το πλήγμα εκ Βρετανίας, ένα δεύτερο χτύπημα έρχεται από δημοσιοποίηση των στοιχείων για τους εμβολιασμούς των ευρωπαϊκών κρατών από τις λίστες του ECDC όπου η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.

Το παράδειγμα της Σάμου όπου το mega εμβολιαστικό κέντρο έκλεισε προσωρινά καθώς από τα 4.300 διαθέσιμα ραντεβού προσήλθαν να εμβολιαστούν μονάχα 110 κάτοικοι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία σοκάρει καθώς ουσιαστικά ισοδυναμεί με ακύρωση του προγράμματος «γαλάζια ελευθερία» στο νησί, ενώ υστερούν ακόμα η Νάξος και η Λήμνος και στο Ιόνιο η Κεφαλλονιά και η Ζάκυνθος.

Τα καμπανάκια των ειδικών είναι συνεχή: Είναι επιτακτική η ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και ειδικά για τους ηλικιωμένους, άνω των 68 ετών που θα πρέπει. Οπωσδήποτε θα βοηθήσει και το πρόγραμμα εμβολιασμού στο σπίτι ειδικά για τους ανθρώπους της περιφέρειας που το εμβολιαστικό κέντρο μπορεί να μην είναι κοντά τους -να μην είναι στον ίδιο δήμο με την κατοικία τους -και θα θέλαμε να πιάσουμε έναν πολύ υψηλό στόχο. Άλλες χώρες έχουν πιάσει και 90% εμβολιαστική κάλυψη στους ηλικιωμένους αλλά οι χώρες αυτές όπως είναι τα σκανδιναβικά κράτη έχουν την ιδιαιτερότητα ότι οι ηλικιωμένοι ζουν σε μονάδες φροντίδας οπότε εκεί εμβολιάστηκαν μαζικά μαζί με το προσωπικό στην πρώτη φάση των εμβολιασμών, όπως επισημαίνει ο καθηγητής.

Πηγή:liberal.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα