Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΤουρισμός: Η μάχη του Ιουνίου και οι προσδοκίες για Ιούλιο, Αύγουστο και...

Τουρισμός: Η μάχη του Ιουνίου και οι προσδοκίες για Ιούλιο, Αύγουστο και φθινόπωρο

.

«Ζεσταίνονται» οι μηχανές για το «άνοιγμα» του τουρισμού, στο εσωτερικό της χώρας, με φόντο την 15η Μαϊου -οπότε έχει οριστεί κι επισήμως η επανεκκίνηση- κι εκτός Ελλάδος, σε επίπεδο Ε.Ε., με τις προτάσεις της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκαν χθές για τη χαλάρωση, υπό προϋποθέσεις, των περιορισμών που ισχύουν στα κράτη – μέλη για τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Στην παρούσα φάση, οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς εξέλαβαν θετικά τις προτάσεις της Κομισιόν, εκφράζοντας ωστόσο την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι σε βασικές αγορές για τη χώρα μας, όπως αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου όπου οι ανακοινώσεις τις βρετανικής κυβέρνησης για την «πράσινη λίστα» των χωρών τις οποίες θα μπορούν να επισκεφθούν οι Βρετανοί και κατά την επιστροφή τους, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα. Με δεδομένο ότι η επανεκκίνηση για τα ταξίδια στο εξωτερικό των Βρετανών έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαϊου, οι εν λόγω ανακοινώσεις αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας, αν και χθές ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε μία πρώτη εικόνα προειδοποιώντας ότι μία «θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα πρώτο άνοιγμα από τις 17 Μαϊου ωστόσο μεγάλη, πράσινη λίστα χωρών χωρίς καραντίνα μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου εισροή κρουσμάτων από το εξωτερικό». Σημειωτέον ότι χθές δημοσίευμα της βρετανική Sun ανέφερε ότι τα ελληνικά νησιά όπως και αυτά της Ισπανίας μένουν εκτός της λίστας.

Ο υπουργός Τουρισμού πάντως κ. Χάρης Θεοχάρης συνεχίζει το μπαράζ των επαφών και πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη επίσκεψη στο Βερολίνο με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής ροής από τη Γερμανία προς την Ελλάδα ενόψει του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού για το 2021. Από σήμερα 4 Μαΐου, ο κ. Θεοχάρης θα έχει σειρά συναντήσεων με κρατικούς αξιωματούχους, καθώς και με σημαντικούς εκπροσώπους από την τουριστική αγορά της Γερμανίας.

Αναλυτικά, ο κ. υπουργός θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, υπεύθυνο για θέματα Τουρισμού, κ. Thomas Bareiß. Ακολούθως, ο κ. Χάρης Θεοχάρης θα συνομιλήσει με ανώτατα στελέχη της TUI και συγκεκριμένα με τον κ. Sebastian Ebel, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου και με τον κ. Thomas Ellerbeck, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου. Κατόπιν, ο υπουργός Τουρισμού θα επισκεφθεί την έδρα του Γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου (DRV), όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο κ. Norbert Fiebig, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Dirk Inger και τον Διευθυντή Πολιτικής και Εξωτερικού Τουρισμού κ. Volker Adams.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Γερμανία, το απόγευμα της Τετάρτης, 5 Μαΐου, ο κ. Χάρης Θεοχάρης θα μεταβεί στην Πολωνία.

Η πορεία των κρατήσεων

 

«Ο Μάιος χάνεται γιατί δεν υπάρχουν κρατήσεις. Στόχος μας να μη χαθεί και ο Ιούνιος», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, με τον κλάδο να εκτιμά ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών αναδεικνύεται στο σημείο «κλειδί» για την επανεκκίνηση της σεζόν όπως και η επιδημιολογική εικόνα των προορισμών. «Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα σε Ελλάδα και στις χώρες προέλευσης δεν βοηθούν και έτσι τα ξενοδοχεία δεν δέχονται αυτή την εποχή κρατήσεις. Οι ξενοδόχοι περιμένουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για να κάνουν… Ανάσταση. Αν όλα πάνε καλά, ίσως τότε να κόψουμε την… κορδέλα των εγκαινίων της σεζόν».

Από την πλευρά της πάντως, η Κομισιόν πρότεινε τη χαλάρωση των περιορισμών, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο των εκστρατειών εμβολιασμού και τις εξελίξεις στην επιδημιολογική κατάσταση παγκοσμίως, προτείνοντας παράλληλα ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης», σε περίπτωση που εντοπιστούν μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε μια τρίτη χώρα. Η Επιτροπή προτείνει να επιτραπεί η είσοδος στην ΕΕ για μη ουσιώδεις λόγους όχι μόνο για όλα τα άτομα που προέρχονται από χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και για όλα τα άτομα που έχουν λάβει την τελευταία συνιστώμενη δόση εμβολίου εγκεκριμένου από την ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώρισης έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η εμφάνιση μεταλλάξεων του κορωνοϊού απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και ως εκ τούτου, ως αντισταθμιστικό μέτρο, προτείνει έναν νέο μηχανισμό «φρένου έκτακτης ανάγκης», ο οποίος θα συντονίζεται σε επίπεδο ΕΕ και θα περιορίζει τον κίνδυνο εισόδου τέτοιων μεταλλαγών στην ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη- μέλη να ενεργήσουν γρήγορα και να περιορίσουν στο ελάχιστο κάθε ταξίδι από τις πληγείσες χώρες για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη λήψη κατάλληλων υγειονομικών μέτρων.

πηγή protothema.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα