Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤι να κάνετε όταν ο σύντροφός σας ζητάει να μείνει για λίγο...

Τι να κάνετε όταν ο σύντροφός σας ζητάει να μείνει για λίγο μόνος

.

Και εκεί που νομίζατε ότι όλα στη σχέση σας βαίνουν καλώς, ο σύντροφός σας ανακοινώνει ότι χρειάζεται λίγο χρόνο και χώρο για να μείνει μόνος. Μέσα σας χτυπάει συναγερμός. Όλα στο κόκκινο. Ανασφάλεια, αίσθημα απόρριψης, εγωϊσμός.

Ψυχραιμία… Τίποτα δεν έχει τελειώσει

Το να είστε ζευγάρι με κάποιον περιλαμβάνει και προσωπικό χρόνο. Το να παίρνετε χρόνο χώρια είναι υγιές και μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας να εξελιχθεί.

Γιατί μπορεί ο σύντροφός σας να θέλει χώρο
Μπορεί κάλλιστα να μην έχει καμία σχέση με εσάς. Μπορεί να χρειάζεται  περισσότερο χρόνο με τους φίλους του ή τις φίλες της. Αν βγαίνετε για λίγο καιρό και τα πράγματα προχωράνε γρήγορα, ο σύντροφός σας μπορεί να αποτραβιέται επειδή νιώθει άβολα. Να  χρειάζεται μια ανάσα για να σκεφτεί τι θέλει. Εσείς μπορεί να θέλετε  να συγκατοικήσετε και εκείνος/η  δεν είναι έτοιμος.

Έχετε καυγαδίσει και ψάχνει τις ισορροπίες του. Είναι αναστατωμένος και δεν θέλει άλλες συγκρούσεις. Μπορεί να είναι θυμωμένος. Αν διαισθάνεστε ότι είναι αναστατωμένος μετά από έναν καυγά μαζί σας, μπορεί να μη θέλει άλλες συγκρούσεις. Η ύπαρξη χώρου μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους.

Μελέτη εξέτασε τους τρόπους με τους οποίους η μοναξιά επηρεάζει τη ρύθμιση του συναισθήματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι ωφελούνται όταν επιλέγουν να μείνουν έστω και για λίγο μόνοι τους και ότι συνήθως ο χρόνος αυτός αναλώνεται στην αυτοκριτική, στη χαλάρωση ή στη δημιουργική ενασχόληση.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο χαλαροί κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων μοναξιάς. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί κατά τη διάρκεια των σχέσεων, ένα άτομο μπορεί να αποζητά χρόνο για τον εαυτό του.

Πώς να διαχειριστείτε την ανάγκη του συντρόφου σας για μοναξιά
Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε και τρία που δεν πρέπει.

Τρία πράγματα που πρέπει να κάνετε
Ρωτήστε τον εαυτό σας: Θα μπορούσε να υπάρχει μια λογική αιτία για τη συμπεριφορά τους; Μήπως το έτερον ήμισυ έχει αναλάβει νέες ευθύνες στη δουλειά του; Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν; Σκεφτείτε ήρεμα και στη συνέχεια βρείτε τα εναλλακτικά σενάρια που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τι κρύβεται πίσω από την ανάγκη του για απόσταση.

Δεν πειράζει να ρωτήσετε άμεσα για την επιβεβλημένη απομάκρυνση. Όποια κι αν είναι η απάντησή τους, ακούστε.

Αν είστε ταραγμένοι προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Πάρτε βαθιές αναπνοές. Ένας άλλος τρόπος για να ηρεμήσετε είναι να επικεντρωθείτε στις αισθήσεις σας και να κάνετε συνειδητά τις δουλειές σας χωρίς να σκέφτεστε την κατάσταση.

Πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε
Επειδή αισθάνεστε ευάλωτοι, φροντίστε να μην έχετε εμμονή και να μην ενοχλείτε τον σύντροφό σας. Μην στέλνετε συνεχώς αγωνιώδη μηνύματα ή μην τηλεφωνείτε θέλοντας να συζητήσετε την κατάσταση.

Το να τον κατηγορείτε ή να τον υποτιμάτε δεν θα σας φέρει κοντά του. Ο σύντροφός σας μπορεί να νιώσει ότι δέχεται επίθεση και να απαντήσει με μεγαλύτερη απομάκρυνση. Μια άλλη αντίδραση είναι να γίνει αμυντικός.Το χειρότερο σενάριο είναι να αποτραβηχτεί εντελώς και να απεμπλακεί.

Είναι καλύτερο να μην αποφασίσετε βιαστικά ότι η σχέση έχει τελειώσει και να απομακρυνθείτε. Δεν έχετε αρκετές πληροφορίες για να πάρετε μια τέτοια απόφαση.

Εάν είστε παντρεμένοι με παιδιά
Αν είστε παντρεμένοι με παιδιά και ο σύντροφός σας χρειάζεται χώρο που και που, αυτό δεν είναι τόσο κακό, λένε οι ειδικοί. Μπορεί ο τρόπος του «να φορτώσει μπαταρίες» , να είναι να πηγαίνει για ψώνια-αρκεί να ξαναγυρίσει. Η να περνάει την ώρα του στο μπαλκόνι ή στον κήπο. Να τον ξεκουράζει, όταν πηγαίνει να συναντήσει ένα φίλο του.

Για τις νέες σχέσεις, ωστόσο, όταν ο σύντροφος θέλει να κάνει ένα διάλειμμα μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία. Δεν γνωρίζετε καλά ο ένας τον άλλον και η εξαφάνισή του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι το άτομο αποχωρεί. Μήπως σας κάνει ghosting; σας αποφεύγει; Από την άλλη μπορεί να μην ενδιαφέρεται όσο εσείς και επικεντρώνεται στο να κάνει τα δικά του πράγματα.

Ας υποθέσουμε ότι βγαίνετε αποκλειστικά για έξι μήνες. Το να μην ακούτε ξαφνικά τίποτα από τον άλλον για μια ολόκληρη εβδομάδα είναι προβληματικό. Η επικοινωνία στις σχέσεις είναι πολύ σημαντική. Η επιθυμία  για χώρο και η έλλειψη επικοινωνίας  μπορεί  να διαλύσει τις σχέσεις.

Όπως μπορείτε να μαντέψετε, τα ζευγάρια που περνούν πολύ χρόνο μαζί και επικοινωνούν συχνά νιώθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Μελέτη ανέλυσε τη συσχέτιση μεταξύ του χρόνου που περνούν τα ζευγάρια μιλώντας, διαφωνώντας και έχοντας κοινές δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ζευγάρια που περνούσαν μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μαζί είχαν καλύτερη σχέση και βίωναν μεγαλύτερη εγγύτητα από εκείνα που περνούσαν πολύ χρόνο ξεχωριστά.

Το να έχετε διαφορετικές ανάγκες δεν σημαίνει ότι είστε αταίριαστοι. Απλώς συζητήστε τι χρειάζεστε με τον σύντροφό σας και δείτε αν υπάρχει τρόπος να έχετε και οι δύο αυτό που θέλετε.

Για παράδειγμα, ένα πρωινό Σαββάτου, είστε κουρασμένοι από μια εξαντλητική εβδομάδα και προτιμάτε να ακούσετε μουσική παρά να μιλήσετε με τον σύντροφό σας. Ο σύντροφός σας πληγώνεται και κατεβάζει «μούτρα». Μπορείτε να του ζητήσετε ευγενικά και χωρίς νεύρα να σας δώσει 20 λεπτά και να τα πείτε μετά.

Η ανάγκη για χρόνο και χώρο δεν χρειάζεται να προκαλεί ανησυχία. Δίνοντας ο ένας στον άλλον χώρο μπορεί να ανανεώσει τη σχέση σας και να κάνει τον δεσμό σας ακόμα πιο ισχυρό.

Με πληροφορίες από: Psychology Today, Verywellmind

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα