Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤα προβλήματα που προκαλεί στην υγεία μας το τοξικό νέφος

Τα προβλήματα που προκαλεί στην υγεία μας το τοξικό νέφος

.

******

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα λόγω του τοξικού κοκτέιλ από τις πυρκαγιές και τον καύσωνα, με τα αναπνευστικά προβλήματα να αυξάνονται.
Ιδιαίτερα, αυξημένα προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι έχουν ευαισθησία στο αναπνευστικό, αυτοί που έχουν άσθμα, οι καρδιοπαθείς και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Λόγω του τοξικού νέφους που κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα θα πρέπει να περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα να μην παραλείπουν να παίρνουν τα φάρμακά τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους χρειάζονται να παίρνουν το οξυγόνο τους.

Επιπλέον, συνίσταται η χρήση μάσκας. Η μάσκα έχει διπλή προστασία, τόσο για τον κορονοϊό όσο και θα την προφύλαξη από την αιθάλη.

Τα παιδιά θα ήταν καλύτερο να μην παίζουν έξω και να μην μένουν για πολλή ώρα σε εξωτερικό χώρο.

«Αυτά τα μικροσωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών έχουν αυξημένη τοξικότητα», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης
Καμπανάκι κινδύνου για τις πυρκαγιές έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, προειδοποιώντας για τα μικροσωματίδια καπνού που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Ο ίδιος επεσήμανε πως η μακροχρόνια εισπνοή τους μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο, αλλά και σειρά άλλων προβλημάτων υγείας.

Φωτιά – Μπεχράκης: Τα μικροσωματίδια έχουν αυξημένη τοξικότητα
«Αυτά τα μικροσωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών έχουν αυξημένη τοξικότητα και πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε. Έχουν αεροδυναμικό σήμα και πολύ μικρή διάμετρο έτσι ώστε παρασύρονται από εισπνεόμενο ρεύμα αέρος και φτάνουν πολύ βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα όπου διεγείρουν έναν μηχανισμό φλεγμονής, ο οποίος προσβάλλει όλα τα όργανα αρχίζοντας πρώτα από το αναπνευστικό, αλλά και από το κυκλοφορικό, ενώ ευθύνονται για υπερτασικά επεισόδια, για αρρυθμίες, για στεφανιαία προβλήματα κι έχουν αποδειχθεί ότι είναι ακόμα και καρκινογόνα μακροπρόθεσμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ιδιαίτερη προσοχή για τα παιδιά

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε και για τα παιδιά σημειώνοντας ότι όταν βγουν έξω κι εκτεθούν σε τέτοιου είδους περιβάλλον, εισπνέουν μεγάλη ποσότητα αέρος σε σχέση με το σωματικό τους βάρος, τον εισπνέουν με μεγάλη ροή και άρα η διεισδυτικότητα των σωματιδίων είναι δεδομένη.

«Και το χειρότερο είναι ότι το παιδί εισπνέει σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους. Οι μετρήσεις έχουν γίνει σε ύψος 2 μέτρων, ενώ το παιδί αναπνέει σε ύψος 40-50 εκατοστών. Η επίδραση τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά όσο μπορούμε» υπογράμμισε.

Ο ίδιος έκανε αναφορά και σε κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι έγκυες τονίζοντας πως πρέπει να προσέχουν να μην εκτεθούν και να μην εισπνεύσουν αυτόν τον ρύπο, γιατί προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο, όπως προβλήματα χαμηλού σωματικού βάρους, πρόωρου τοκετού κλπ.

Βασιλακόπουλος-ΣΚΑΪ: Τι πρέπει να κάνουν όσοι νιώσουν δυσφορία με την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα

Για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, την εξέλιξη του κορονοιού στην χώρα μας και την σημασία του εμβολιασμού μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Όπως είπε υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση μετά από μια πυρκαγιά και δεν ισχύει μόνο για την Βαρυμπόμπη αλλά για όλη την Ελλάδα που υπάρχουν πυρκαγιές. Ωστόσο σημείωσε πως το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αυτή είναι μια προσωρινή επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και όχι μόνιμη, οπότε υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπιστείς.

Αναφερόμενος στις θετικές συνέπειες της πανδημίας που είναι ο διπλασιασμός των κλινών στην χώρα μας και ότι πλέον έχουμε όλοι από μια μάσκα σημείωσε πως πρέπει να φορέσουμε τις μάσκες τώρα όχι μόνο για να προστατευτούμε από τον κορονοιό αλλά και από τα μικροσωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. «Προφανώς αν υπάρχει μάσκα υψηλής προστασίας ακόμη καλύτερα αλλιώς είτε 2 χειρουργικές ή μια χειρουργική εσωτερικά και μια υφασμάτινη απ έξω αυτό κάνει το καλύτερο δυνατό φιλτράρισμα» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε και για λίγες ώρες να εισπνεύσεις αυτά τα σωματίδια, είναι επικίνδυνα γιατί είναι ξένο σώμα που μπαίνουν μέσα στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και κάνει φλεγμονή. «Για έναν απλό άνθρωπο που είναι τελείως υγιής αυτή η φλεγμονή θα κάνει έναν ερεθισμό συνήθως δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα, αν έχει όμως υποκείμενα νοσήματα, αν έχει ήδη φλεγμονή στους αεραγωγούς του πχ άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, τότε η επιπλέον φλεγμονή που θα γίνει από αυτά θα επιτείνει την ήδη προϋπάρχουσα φλεγμονή και θα έχει επίταση των συμπτωμάτων-παρόξυνση. Οπότε αυτός ο άνθρωπος πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με τον θεράποντα πνευμονολόγο του να ρυθμίσει την αγωγή του», ανέφερε ενδεικτικά.

Ωστόσο, τόνισε πώς κάποιος που δεν ξέρει ότι έχει κάποιο νόσημα αν νιώσει ξαφνικά ιδιαίτερη δυσφορία, βήχα, δύσπνοια, ιδιαίτερα τώρα που είναι επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα, να μην θεωρήσει ότι είναι απλά η ατμόσφαιρα αλλά να επισκεφτεί έναν πνευμονολόγο και να κάνει σπιρομέτρηση γιατί υπάρχει μεγάλο ποσοστό υποδιάγνωσης αναπνευστικών νοσημάτων πχ από το τσιγάρο νοσούν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια περίπου 1.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δηλαδή το 10% και οι μισοί δεν το γνωρίζουν.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα