Η οδοντόκρεμα είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να καθαρίσετε τα παπούτσια ή να γυαλίσετε επιφάνειες, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου καλό είναι να την αποφύγετε.
Παρόλο που η οδοντόκρεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες δουλειές στο σπίτι, από το γυάλισμα επιφανειών μέχρι την εξάλειψη δυσάρεστων οσμών φαγητού από τα χέρια, υπάρχουν και ορισμένα αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να καθαριστούν με αυτήν.
Όπως και η μαγειρική σόδα, η οδοντόκρεμα έχει τους περιορισμούς της στον καθαρισμό. Οι ήπια λειαντικές της ιδιότητες μπορεί να προκαλέσουν γρατσουνιές σε ορισμένα υλικά. Γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζετε ποια πράγματα δεν πρέπει ποτέ να καθαρίσετε με οδοντόκρεμα.
Προσοχή! Αυτοί οι τύποι οδοντόκρεμας δεν είναι κατάλληλοι για καθαρισμό
Διαβάζετε συχνά συμβουλές καθαρισμού με οδοντόκρεμα; Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η οδοντόκρεμα που ενδείκνυται για καθαρισμό είναι η λευκή οδοντόκρεμα.
Μην χρησιμοποιείτε για καθαρισμό:
Οδοντόκρεμα σε μορφή gel
Μαύρη οδοντόκρεμα με κάρβουνο
Χρωματιστές οδοντόκρεμες για παιδιά
Λευκαντικές οδοντόκρεμες
Οι παραπάνω τύποι οδοντόκρεμας μπορεί να περιέχουν χρωστικές ουσίες ή λευκαντικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες ζημιές στις επιφάνειες που θέλετε να καθαρίσετε. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις λευκαντικές οδοντόκρεμες. Τα συστατικά τους μπορεί να έχουν λευκαντική δράση σε βαμμένες επιφάνειες, καταστρέφοντας το χρώμα τους.
Τέσσερα αντικείμενα που δεν πρέπει να καθαρίζετε ποτέ με οδοντόκρεμα
Η οδοντόκρεμα είναι χρήσιμη για να διατηρήσετε λευκά τα δόντια σας, αλλά δεν είναι κατάλληλη για τον καθαρισμό όλων των αντικειμένων. Ρίξτε μια ματιά σε 4 αντικείμενα που μπορεί να καταστρέψετε αν τα καθαρίσετε με οδοντόκρεμα και μάθετε τους σωστούς τρόπους φροντίδας τους για βέλτιστη διάρκεια ζωής και λάμψη.
Κλίμακα σκληρότητας Mohs: Για να κατανοήσουμε γιατί η οδοντόκρεμα δεν είναι κατάλληλη για όλα τα αντικείμενα, πρέπει να αναφέρουμε την κλίμακα σκληρότητας Mohs. Αυτή η κλίμακα μετράει την αντοχή ενός ορυκτού στις γρατσουνιές. Η οδοντόκρεμα συνήθως έχει σκληρότητα 3 έως 4 Mohs, ενώ πολλά κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι έχουν μεγαλύτερη σκληρότητα.
Τέσσερα αντικείμενα που μπορεί να καταστρέψετε αν τα καθαρίσετε με οδοντόκρεμα
Μαλακοί και λαμπεροί πολύτιμοι λίθοι
Χρυσά κοσμήματα
Ασημένια κοσμήματα και σκεύη σερβιρίσματος
Διαμάντια και σκληροί πολύτιμοι λίθοι
Μαλακοί και λαμπεροί πολύτιμοι λίθοι
Αποφύγετε εντελώς τον καθαρισμό οπαλίων, μαργαριταριών και άλλων μαλακών και λαμπερών πολύτιμων λίθων με οδοντόκρεμα. Η λαμπερή τους επιφάνεια μπορεί να γρατσουνιστεί εύκολα και να χάσουν την λάμψη τους.
Χρυσά κοσμήματα
Ο χρυσός έχει σκληρότητα 2,5 έως 3 Mohs και μπορεί να γρατσουνιστεί εύκολα με οδοντόκρεμα. Αυτό θα κάνει τα χρυσά κοσμήματά σας να φαίνονται θαμπά. Χρησιμοποιήστε ειδικό καθαριστικό για χρυσά κοσμήματα για να διατηρήσετε τη λάμψη τους.
Ασημένια κοσμήματα και σκεύη σερβιρίσματος
Όπως και ο χρυσός, το ασήμι έχει σκληρότητα 2,5 έως 3 Mohs και δεν πρέπει να καθαρίζεται με οδοντόκρεμα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος για γρατζουνιές. Επιπλέον, τα έλαια που χρησιμοποιούνται συνήθως στην οδοντόκρεμα μπορεί να διαβρώσουν το ασήμι. Χρησιμοποιήστε πάντα ειδικό καθαριστικό για ασήμι για να διατηρήσετε τα ασημένια σας αντικείμενα λαμπερά.
Διαμάντια και σκληροί πολύτιμοι λίθοι
Μπορεί να διαπιστώσετε ότι διαμάντια, ρουμπίνια και ζαφείρια έχουν υψηλότερη σκληρότητα Mohs από την οδοντόκρεμα. Ωστόσο, αποφύγετε ακόμα και τον καθαρισμό τους με αυτήν. Η οδοντόκρεμα μπορεί να προκαλέσει επιφανειακές φθορές που θα θαμπώσουν την λάμψη των λίθων. Επιπλέον, καθώς πολλά κοσμήματα με διαμάντια ή άλλους σκληρούς λίθους έχουν βάση από χρυσό ή ασήμι, η χρήση οδοντόκρεμας μπορεί να γρατσουνίσει και τα δύο υλικά.
enikos.gr