Εξαιρετικά σημαντική είναι η σημερινή μέρα για τον εγχώριο τομέα του Πολιτισμού καθώς θα οριστικοποιηθούν και θα ανοικοινωθούν οι ημερομηνίες του σταδιακού ανοίγματος των πολιτιστικών χώρων ενώ θα καθοριστεί με λεπτομέρειες και το πρωτόκολλο λειτουργίας τους. Ο Πολιτισμός, θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στην σημερινή, κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων, στην οποία θα συμμετάσχει αυτή τη φορά και η αρμόδια υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, έχοντας, μάλιστα, στα χέρια της συγκεκριμένο προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός θα εισηγηθεί να ανοίξουν, σταδιακά, όλες οι πολιτιστικές δραστηριότητες μέχρι τα τέλη Μαίου. Συγκεκριμένα το άνοιγμα των μουσείων τοποθετείται στις 14 Μαίου, των θερινών σινεμά στις 21 και των ανοιχτών χώρων εκδηλώσεων που φιλοξενούν συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στις 28 του μήνα.
Επί αυτού του χρονοδιαγράμματος θα συζητήσουν οι ειδικοί προκειμένου να καταλήξουν ως προς το πότε και κυρίως με ποια ειδικά μέτρα θα γίνει το άνοιγμα του Πολιτισμού οι χώροι του οποίου παραμένουν κλειστοί εδώ και επτά ολόκληρους μήνες.
Η επαναλειτουργία των Μουσείων στις 14 Μαίου θεωρείται σχεδόν βέβαιη καθώς πρόκειται για χώρους στους οποίους η επισκεψιμότητα μπορεί να ελεγχθεί ευκολότερα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα θερινά σινεμά όπου δεν είναι δύσκολο να γίνει διαχείρηση του αριθμού των θεατών και των μεταξύ τους αποστάσεων.
Μέχρι στιγμής πάντως η Πανελλήνια Ένωση Αιθουσαρχών Κινηματογράφου, όπως δήλωσε στο protothema.gr o Πρόεδρός της κ. Τσακαλάκης, δεν έχει κάνει κάποια συζήτηση με εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού ούτε έχει λάβει κάποια επίσημη ενημέρωση σχετικά με τα ειδικά μέτρα που θα ισχύσουν. Ατύπως μόνον ενημερώθηκαν για την προτεινόμενη ημερομηνία του ανοίγματός τους.
Η πιο δύσκολη εξίσωση
για τους ειδικούς φαίνεται να είναι το πρωτόκολλο με το οποίο θα λειτουργήσουν οι ανοιχτοί συναυλιακοί και θεατρικοί χώροι δεδομένου ότι είναι μεγάλης χωριτικότητας άρα και πιο δύσκολο να επιβληθεί η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων. Στις συζητήσεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και τους διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων επικράτησε η άποψη να διατηρηθεί το ποσοστό του 60% της επιτρεπόμενης πληρότητας, που ίσχυε και πέρσι. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς ενώ είναι πλέον διαθέσιμο και το χρήσιμο εργαλείο των self test, στην αυριανή συνεδρίαση είναι πολύ πιθανό να πέσει στο τραπέζι και η πρόταση σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή διαθέτουν αρνητικό τεστ.
Πάντως, παρότι το τοπίο του ανοίγματος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων παρέμενε απολύτως ρευστό μέχρι την τελευταία στιγμή, διοργανωτές αλλά και καλλιτέχνες εργάζονταν εντατικά προκειμένου να είναι έτοιμοι να ξανασυναντήσουν το κοινό όταν αυτό επιτραπεί. Η πλειοψηφία επιθυμεί να δρασηριοποιηθεί και το φετινό, δύσκολο καλοκαίρι. Ζητούν ωστόσο την βοήθεια του ευρύτερου δημόσιου τομέα, – Φεστιβάλ, Περιφερειών και Δήμων, έτσι ώστε να καταφέρουν να βγάλουν τουλάχιστον τα έξοδά τους.
Οι παροχές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση της πολιτιστικής δραστηριότητας είναι η δωρεάν παραχώρηση κάποιων ανοιχτών χώρων σε όλη την Ελλάδα, η διάθεση ηχητικών εγκαταστάσεων αλλά και υγειονομικού υλικού, κινήσεις στις οποίες έχει ήδη προβεί ο Δήμος Αθηναίων αναφορικά με μεγάλους συναυλιακούς χώρους που διαχειρίζεται όπως η Τεχνόπολη.
Πηγή: Πρώτο Θέμα