Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΣτο στόχαστρο οι influencers - Έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή

Στο στόχαστρο οι influencers – Έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή

- Advertisement -

Στοίχημα ο περιορισμός της φοροδιαφυγής – Υπολογίζεται σε 8 με 10 δισ. ετησίως

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όσο και στις δυνατότητες ρυθμίσεων οφειλών που λήγουν σήμερα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Όμηρος Τσάπαλος, ο οποίος μίλησε και για τον τρόπο προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών από τα funds στη χώρα μας.

Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για ρύθμιση οφειλών
«Σήμερα λήγει η καταληκτική ημερομηνία προκειμένου όσοι θέλουν να επωφεληθούν από την αναβίωση των 120 δόσεων ή να ενταχθούν στις ρυθμίσεις των 72 δόσεων για χρέη ή για χρέη ενεργειακής κρίσης. Δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση ούτε από τη φορολογική αρχή ούτε από τα ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε στις «Συνδέσεις» ο κ. Τσάπαλος.

Και όπως τόνισε το ενδιαφέρον, με βάση τα στοιχεία, είναι έντονο τις τελευταίες ημέρες. «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι είμαστε άνθρωποι της τελευταίας στιγμής και καλούμε όσοι δεν έχουν σπεύσει και θέλουν πραγματικά, καταβάλλοντας τις δύο δόσεις, να ενταχθούν σε αυτές τις πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν να ενταχθούν τις ρυθμίσεις θα έχουν ευεργετήματα όπως το ότι δεν θα υπάρχουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στο μέλλον.

«Ο οφειλέτης μπορεί να εκδίδει κανονικά φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να μπορεί να κάνει τις δουλειές του» εξήγησε ο κ. Τσάπαλος υπενθυμίζοντας ότι οι οφειλές πρέπει να ρυθμιστούν για να μην έχουν πρόβλημα με την χορήγηση σύνταξης όλοι όσοι βρίσκονται προ των πυλών συνταξιοδότησης.

«Οι πολίτες πρέπει να δουν ποιο είναι το συμφέρον τους» σημείωσε λέγοντας ότι η πλειονότητα των οφειλών είναι κάτω από 15.000 ευρώ.

Αναφορικά με τους φορολογουμένους που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ και δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών επισήμανε ότι θα δουν τα ονόματα τους να δημοσιεύονται τόσο από το ΚΕΑΟ όσο και από την ΑΑΔΕ.

Στοίχημα ο περιορισμός της φοροδιαφυγής
Κάνοντας λόγο για «διαχρονικό πρόβλημα που είναι η φοροδιαφυγή στην χώρα μας» ο κ. Τσάπαλος αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο πάταξής της, το οποίος βασίζεται στην ψηφιοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. «Αυτή τη στιγμή κατ’ εκτίμηση, η φοροδιαφυγή τον χρόνο κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι περίπου οι δαπάνες μας για υγεία και παιδεία μαζί κάθε χρόνο», σημείωσε ο κ. Τσάπαλος.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας «η κυβέρνηση έχει προτάξει ως απόλυτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Κάνοντας μια αναφορά στη θητεία τους στο υπουργείο Εργασίας και στο μεγάλο στοίχημα της επίλυσης των εκκρεμών κύριων συντάξεων, το οποίο επιτεύχθηκε δήλωσε για τον νέο στόχο: «Ο Κωστής Χατζηδάκης ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει προτάξει ως απόλυτη προτεραιότητά του και στοίχημα προσωπικό τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», σημείωσε.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα υλοποιηθούν είναι ότι στις αρχές του 2024 θα διασυνδεθούν επιτέλους τα pos με τις ταμειακές μηχανές. «Υπήρξε μια μικρή παράταση ως προς αυτό. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ολοκληρώσει τη διασύνδεση των ταμειακών με τα συστήματά της, άρα το μεγάλο βήμα έχει ήδη γίνει. Τώρα απομένει η διασύνδεση των pos με τις ταμειακές μηχανές ούτως ώστε να μην ξεφεύγει τίποτα κατά την έκδοση της απόδειξης».

Στοχευμένοι έλεγχοι σε influencers
Όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα επεκτείνουν τα pos σε επιπλέον επαγγέλματα και ταυτόχρονα θα ενταθούν οι έλεγχοι σε influencers και όλους όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα.

«Ήδη έχουν υπάρξει τέτοιες περιπτώσεις και ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα» σημείωσε ο κ. Τσάπαλος εστιάζοντας την παραβατική φορολογική συμπεριφορά προβεβλημένων προσώπων.

Αναφορικά με το MyData δήλωσε ότι θα επεκταθεί και θα γίνει πιο αυστηρό. «Αν δεν μεταφέρεις δεδομένα ως επιχείρηση στην πλατφόρμα θα υπάρξουν και κυρώσεις πιο αυστηρές από αυτές που υπάρχουν σήμερα» είπε και πρόσθεσε ότι στο υπουργείο θα προχωρήσουν στην περαιτέρω ηλεκτρονική τιμολόγηση, στο ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής και θα δώσουν έμφαση σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ.

«Στη χώρα μας περίπου 6 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Τα δηλωθέντα είναι γύρω στα 4 4,5 δισ. συνολικά, ενώ τα χρήματα τα οποία δαπανούν ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ. Αυτό είναι πάρα πολύ οξύμωρο και πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό. Ήδη η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει στους αναγκαίους ελέγχους οι οποίοι και θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα» δήλωσε σχετικά.

Πώς μπορούν να προστατευτούν οι δανειολήπτες
Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας για τους δανειολήπτες που πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων και το ρόλο των funds ο κ. Τσάπαλος υποστήριξε ότι η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια έχει σταθεί δίπλα στους πολίτες. «Όποιος θέλει να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία στην πατρίδα μας μπορεί να το κάνει και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνει. Ένας από αυτούς είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ο οποίος βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια. Τους επόμενους μήνες θα δείτε αρκετές παρεμβάσεις σε αυτό το κομμάτι», σημείωσε.

Αναφορικά με τους σέρβισερς και τις διμερείς ρυθμίσεις που έχουν κάνει δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες τόνισε ότι και σε αυτό το κομμάτι υπάρχει πρόοδος, με ευνοϊκούς όρους για τους δανειολήπτες.

Επιπρόσθετα, μίλησε για την κρατική στήριξη που το κράτος επιδοτεί το ενοίκιο των ευάλωτων δανειοληπτών έως 210 ευρώ το μήνα λέγοντας ότι ήδη έχουν χορηγηθεί γύρω στα 400 εκατ. ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιλώντας για τα νέα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο για την προστασία των πολιτών παραδέχτηκε ότι οι διαχειριστές κόκκινων δανείων δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών και ότι πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαροι όροι.

«Πρέπει ο δανειολήπτης να γνωρίζει το κοστολόγιο που προκύπτει από τη νέα ρύθμιση που κάνει με τα funds. Πρέπει να είναι ενήμερος για το πώς εξελίσσεται η αποπληρωμή του δανείου του. Πράγματα βασικά τα οποία συμβαίνουν μεταξύ δανειολήπτη και τραπεζών και δεν ισχύουν με τα funds», όπως επισήμανε.

«Η Πολιτεία είναι στο πλευρό πρωτίστως του Πολίτη και όχι των funds» δήλωσε εν κατακλείδι ο κ. Τσάπαλος σημείωνοντας όμως ότι «πρέπει να ξεχωρίσουμε τον ευάλωτο δανειολήπτη από αυτόν ο οποίος παριστάνει το φτωχό».

Πηγή: ertnews.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα